sursa foto: maltachamber.org.mt
FactualSpot

Malta întârzie constituirea Parchetului European. Standardele de recrutare ar putea fi coborâte

0

Constituirea Parchetului European condus de Laura Codruța Kövesi întârzie din cauza Maltei, care nu reuşeşte să găsească suficienţi candidaţi corespunzători. Prin urmare, Comisia Europeană ar putea coborî standardele de recrutare pentru noul Birou al procurorului public UE.

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, a declarat, într-o discuţie cu presa la Bruxelles, joi, 4 iunie, că Malta nu reuşeşte să găsească destui candidaţi care să se ridice la înălţimea cerinţelor funcţiei: „Noi încă nu avem 27 de procurori europeni disponibili. Aceasta se datorează dificultăţilor legate de finalizarea listei malteze a candidaţilor”, a explicat acesta.

„Ca urmare, noi luăm acum în calcul un amendament la regulile de funcţionare a comisiei de selecţie, pentru coborârea cerinţelor de recrutare dintre doi candidaţi eligibili”, a mai relatat Reynders, reamintind incapacitatea Maltei de a identifica persoane care să respecte condiţiile minimale cerute inițial. Malta și-a exprimat intenția de a participa la înființarea Parchetului European la 14 iunie 2018.

Parchetul European trebuie să fie înființat și operațional până în noiembrie 2020, însă această dată riscă să fie deraiată din cauza Maltei, care nu a reușit să găsească decât doi candidaţi despre care spune că întrunesc condiţiile impuse de funcţie. Statele din UE sunt solicitate să nominalizeze cel puţin trei candidaţi pentru postul de procuror european, care să ţină legătura cu nucleul din Luxembourg, garantarea faptului că „independenţa lor este dincolo de orice îndoială” fiind una dintre condițiile necesare.

Ministrul de Externe al Maltei, Evarist Bartolo, a declarat, în martie, pentru Deutsche Welle, că unitatea este una din „cele mai mari probleme” şi „cele mai slabe verigi” în ceea ce priveşte combaterea corupţiei din ţară: „Dacă nu este întărită şi nu i se asigură resurse de oameni integri, realmente corespunzător calificaţi, această problemă va rămâne.”

Atribuțiile EPPO

Parchetul European (EPPO) a apărut ca urmare a cooperării consolidate dintre mai multe state membre ale Uniunii Europene cu scopul de a combate mai eficient frauda împotriva finanțelor UE. În prezent, 22 de state membre s-au alăturat acestui demers de protejare a bugetului Uniunii. Odată ce va deveni funcțional, acesta va a fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE precum: corupția, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Această nouă instituție va lucra în strânsă legătură cu autoritățile naționale de aplicare a legii și va colabora și cu alte organisme europene precum Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust) și Oficiul European de Poliție (Europol). Pentru a vedea care vor fi atribuțiile Laurei Kovesi, click AICI.

#DosarulAngajărilorFictive –> Tribunalul București respinge o nouă cerere de eliberare formulată de Liviu Dragnea

Articolul precedent

Premieră în justiția franceză: un angajat al unei companii de parfumuri a câștigat un proces de hărțuire morală pe motiv de plictiseală, anume sindromul boreout

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual