sursa foto: Facebook
FactualSpot

Mâine se dă start-ul alegerilor prezidențiale în diaspora. Cum s-au pregătit românii din Frankfurt pentru alegeri

0

Începând de mâine, 8 noiembrie, ora 12:00 și până duminică, 10 noiembrie, ora 21:00, persoanele cu cetățenie română aflate în străinătate își vor putea exercita dreptul de vot în cadrul Alegerilor  pentru Președintele României, asta dacă, bineînțeles, beneficiază de dreptul la vot.

Dacă până în ziua alegerilor ai împlinit 18 ani și nu exista o hotărâre judecătorească cu numele tău care să-ți interzică să-ți exerciți dreptul la vot ori să te declare interzis judecătoresc, atunci vei putea vota viitorul Președinte al României.

Cei care nu au ales să își exercite votul prin corespondență vor putea să meargă la oricare dintre cele 835 de secții  de votare validate de către AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) publicată pe lista Ministerului Afacerilor Externe.

Programul secțiilor de votare din străinătate

  • Vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21
  • ​ Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21
  • ​ Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.

Povestea comunității de români din Frankfurt care s-a mobilizat să obțină 6 secții de votare

Pentru faptul că MAE a asigurat în mai pentru alegerile europarlamentare  o singură secție de vot în apropierea Frankfurtului, la Offenbach am Main, peste 3000 de români au așteptat în zadar la cozi fără a-și putea exprima votul conform drepturilor constituționale garantate.

De data aceasta, s-au unit și s-au organizat astfel încât să pregătească toate demersurile necesare asigurării unui număr mai mare de secții de votare la dispoziția românilor din această regiune: au găsit spații pentru secții de votare, au ținut legătura cu autoritățile germane, au găsit membri pentru comisia de votare și apoi s-au dus să ceară aprobarea Consulatului de la Bonn pentru organizarea a 6 secții de votare.

sursa foto: Facebook

O tânără jurnalistă a povestit pe Facebook eforturile depuse de mai mulți români stabiliți în Germania pentru a se asigura că nu vor retrăi nedreptatea înfăptuită cu doar câteva luni în urmă, doar așteptând o schimbare din partea autorităților române.

Au început să strângă semnăturile pe 26 mai, în timp ce stăteau la coadă, și au cerut 12 secții Consulatului României de la Bonn. Dar pentru că știau că nu vor fi băgați în seamă, la fel cum n-au fost băgați în seamă de ani de zile de când cer servicii consulare la Frankfurt, s-au organizat singuri. Au vorbit cu primăriile din satele de lângă Frankfurt, au găsit spații pentru secții de votare, au găsit voluntari dispuși să facă parte din comisie, au făcut rost de urne și de cabine de vot, au pregătit statistici cu câți români trăiesc în împrejurimile Frankfurt (63.064 în regiunea Rin-Main cu vârsta peste 18 ani, cf. Institutului Național de Statistică din Germania) și au trimis la Consulat toate aceste documente, contactele primăriilor dispuse să facă secții de votare, semnăturile românilor care vor secții de votare și semnăturile celor care vor să facă parte din comisie.

În felul acesta, au forțat Consulatul de la Bonn să deschidă 6 secții de votare (nu 12, dar tot e o mare realizare) în loc de una singură la Offenbach, așa cum a fost la Europarlamentare și la alte alegeri.

Una dintre secții e în cabinetul medical al unei doctorițe românce din Usingen, iar alta la Biserica Ortodoxă Românească de la Offenbach (localitate în care de data asta s-au deschis două secții de votare). Restul sunt la Giessen, la Frankfurt am Main și la Mainz.”

Vrei să determini pe cineva să voteze ca tine oferindu-i în schimb un beneficiu? #maigândește-te. Un primar din Vrancea promite pe Facebook locuri de casă pentru voturile PSD

Articolul precedent

Sancționarea ridesharing-ului a fost amânată. Președintele a promulgat legea care permite aplicațiilor de tip Uber să se conformeze până în februarie 2020

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual