sursa foto: pexels.com
FactualSpot

Mail-uri înșelătoare privind accesul la vaccinul anti-COVID în Regatul Unit

0

Poliția regatului Unit a lansat un avertisment pe Twitter cu privire la mesaje false pe care cetățenii englezi le-au raportat ca fiind primire de la sistemul de asistență medicală de stat NHS (National Health Service).

Autoritățile avertizează că este vorba despre o tentativă de atac cibernetic de tip Phishing  (furt de date via e-mail) care se încadrează în categoria infracțiunilor pentru furt de identitate.

Profitând de instabilitatea instalată asupra societății din cauza pandemiei, falsele mesaje trimise în mod aparent de către sistemul național de sănătate pretind destinatarilor date cu caracter personal precum informații bancare „pentru verificare” persoanelor care sunt eligibile pentru distribuirea vaccinului. De asemenea, mesajele conțin un link către un site contrafăcut al platformei naționale de vaccinare.

sursa foto: londonezul.co.uk

Atât Guvernul cât și National Health Service au specificat publicului că vaccinul este gratuit. Poliția engleză atrage atenția, ca și în cazul altor incidente similare din trecut, că aceste mesaje conțin greșeli gramaticale putând astfel să fie deosebite de cele reale și eliminate.

O atenție deosebită necesită aceste mail-uri prin care se dorește obținerea diverselor date cu caracter personal pentru furt de identitate, precum CNP-ul sau date bancare. Așa cum a declarat expertul în securitate cibernetica, Alex Bălan, pentru DIGI24, denumirea unei adrese de e-mail ori a numelui de la care provine mesajul pot fi ușor falsificate. Este de așteptat ca astfel de înșelătorii să apară și pe teritoriul României.

Avertismentele din partea autorităților au început să apară încă de când deputații din comitetul selectiv pentru muncă și pensii au au aflat că făptuitorii contactează prin diferite modalități indivizi pentru a le da acces la fondurile personale de pensii.

Legislația română nu este specializată pentru astfel de fapte comise înafara legii, însă pot fi invocate infracțiunile prevăzute în Codul Penal privind înșelăciunea (art.244) , accesul ilegal la un sistem informatic (art.360) falsul informatic (art.325) pentru crearea unei adrese false de mail.

Arhiepiscopul Teodosie s-a ales cu plângere penală după slujba de Bobotează. ÎPS nu poartă răspunderea participanților

Articolul precedent

Coreea de Sud obligă Japonia la plata a 74.000 de euro pentru femeile obligate la sclavie sexuală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual