sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe
FactualSpot

MAE: România monitorizează îndeaproape evoluțiile din Orientul Mijlociu, în urma recunoașterii doborârii avionului ucrainean de către Iran

0

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat duminică, 12 ianuarie, un mesaj pe rețeaua de socializare Twitter, în care anunță că „monitorizează îndeaproape” situaţia din Orientul Mijlociu, în urma declarației Iranului, care a recunoscut că a doborât avionul ucrainean.

„România monitorizează îndeaproape evoluțiile, după recunoașterea de către Iran că a doborât avionul ucrainean PS752, lucru ce include şi urmărirea respectării Convenţiei de la Viena, ce reglementează relaţiile diplomatice şi libertatea de adunare în spaţiul public”, arată MAE în mesajul postat pe Twitter.


Declarația Ministerului Afacerilor Externe intervine în contextul în care generalul de divizie Hossein Salami a făcut declaraţii în cadrul unei sesiuni a parlamentului iranian la Teheran: „Am făcut o greșeală. Unii dintre compatrioții noștri au fost martirizați din cauza greșelii noastre, dar a fost neintenționat.”

Salami, a recunoscut că avionul ucrainean a fost doborât accidental: „În toată viața mea nu mi-a părut atât de rău ca acum.” Președintele iranian Hassan Rouhani a prezentat, de asemenea, scuze telefonice președintelui Ucrainei și premierului Canadei.

Situația din Orientul Mijlociu rămâne tensionată, în urma asasinării generalului iranian Qassem Soleimani și a celui mai important comandant al poliției irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis, într-un atac aerian comandat de  președintele Trump. Ulterior, 22 de rachete au fost trase în noaptea de marți, 7 ianuarie, spre două baze militare americane din Irak, de către Teheran.

Javad Zarif, șeful diplomației iraniene, a arătat că acțiunile luate (lansarea rachetelor asupra bazelor militare americane din Irak) au fost proporționale cu atacul SUA și au respectat dreptul internațional public.

Șeful diplomaţiei ucrainene, Vadim Pristaiko a publicat pe Twitter cetățenia persoanelor decedate: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipajul de bord); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 3.

Câine împușcat mortal dintr-o mașină. Scene de groază pe o șosea din Maramureș

Articolul precedent

Rechizitoriul procurorilor DIICOT în Dosarul Caracal, trimis la Parchetul General. Bogdan Licu va decide când va fi trimis Dincă în judecată

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual