sursa foto: Lex Kleren/luxtimes.lu
Din practicăSpot

Luxemburg, primul stat care asigură, în mod gratuit, transportul public

0

În premieră, Marele Ducat de Luxemburg a devenit primul stat care pune la dispoziția locuitorilor și vizitatorilor săi, în mod gratuit, toate mijloacele de transport în comun, cu excepția călătoriilor la clasa I cu trenul. De asemenea, anumite servicii de autobuz la cerere organizate în serviciul de noapte de către municipalităţi se vor plăti în continuare.

Măsura adoptată de Guvernul de la Luxembourg a intrat în vigoare duminică, 1 martie 2020 și face parte dintr-un plan strategic ce urmărește decongestionarea traficului.

Potrivit sondajelor efectuate în scopul fundamentării și aplicării strategiei pentru mobilitate sustenabilă, în fiecare zi, circa 250 000 de locuri ale automobilelor din trafic sunt goale. În Luxemburg, numărul autoturismelor la mia de locuitori este mai mare decât în orice alt stat european.  Situația actuală a ambuteiajelor se prezintă ca fiind una critică pentru ministerul Mobilității, care și-a propus ca până în 2035 să adapteze rețeaua de transport public la cerințele călătorilor din viitor, realizând cele mai mari investiții din Europa.

sursa foto: Eurostat.com

Guvernul spune că adoptarea acestei măsuri generează pierderi relativ mici, deoarece prețul oricărui bilet pentru transport în comun era de 2 euro, însumând aproximativ 41 milioane de euro în pierdere. Însă taxa din bilete reprezintă doar 8% din costurile totale de 500 milioane de euro realizate anual cu asigurarea serviciilor de transport.

Transportul public va fi acum finanțat în mare măsură prin impozitele plătite în bugetul național. O schemă de impozitare se va aplica atât rezidenților cât și navetiștilor transfrontalieri și turiștilor, spune ministrul Mobilității.

„Luxembourg investește constant în infrastructura de mobilitate și este foarte importantă pentru consumatori calitatea oferită.” susține ministrul Mobilității, Fracois Bausch. Anual, se investesc aproximativ 600 de euro pe cap de locuitor pentru dezvoltarea sistemului de transport feroviar, realizând cel mai înalt nivel de cheltuială din această arie în plan European. Luxemburgul îşi va reorganiza de asemenea reţeaua de autobuze regionale până în 2021 în ideea de a o face cea mai densă din Europa

Gratuitatea transportului public a fost întâlnită pentru prima oară în 2003, în Tallinn (Estonia, membră UE din  1 mai 2004). Măsura este însă aplicabilă doar pentru rezidenți. În septembrie 2018, Dunkirk, oraș din nordul Franței, a implementat gratuitatea transportului în comun aducând o diminuare semnificativă a autoturismelor din trafic.

Un nou val de migranți în Uniunea Europeană. Ungaria își închide granițele pe motivul coronavirusului

Articolul precedent

Poluare excesivă, duminică, în București. Tradițiile de Lăsata Secului și incendiile reprezintă cauzele principale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică