sursa foto: abcnews.go.com
FactualSpot

Luxembourg ar putea fi primul stat european care legalizează canabisul

0

Guvernul luxemburgez intenționează să legalizeze producția și consumul de canabis în scop recreativ, facând apel și la celelalte țări europene să acționeze în acest sens.

Într-un interviu realizat de Politico, ministrul Sănătății din Luxembourg, Etienne Schneider, a confirmat planurile Guvernului său. Acesta susține că politica antidrog adoptată în ultimii 50 de ani nu a funcționat precum ar fi fost de așteptat; Interzicerea acestei substanțe nu o face decât să pară mai interesantă pentru tineri. Ministrul speră ca populația europeană să adopte o perspectivă mai deschisă față de acest drog.

Potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, toate statele membre ale Uniunii Europene consideră  în prezent  deținerea de canabis pentru uz personal ca fiind o infracțiune. Este adevărat că mai multe state europene au legalizat canabisul folosit în scop medicinal, însă legalizarea totală a canabisului în scop recreațional ar fi o premieră pentru acest continent.

Dezincriminarea sau chiar legalizarea canabisului a fost unul dintre obiectivele stabilite în planul de guvernare al alianței politice aflate acum la putere. Urmează să fie stabilite condițiile în care ar putea fi posibilă producția pe teritoriul național, precum și achiziționarea, deținerea și consumul de canabis recreativ pentru uz personal al rezidenților adulți. Aceste demersuri au în vedere și alte obiective precum îndepărtarea consumatorilor de pe piața neagră a drogurilor, reducerea riscurilor de natură fizică și psihică a subtanțelor de acest gen sau combaterea criminalității întâlnite în tranzacțiile ilicite.

Acordul coaliției politice din Luxembourg prevede și posibilitatea creării unui lanț național de producție și consum sub controlul statului destinat să garanteze calitatea produsului. Veniturile generate din vânzarea de canabis vor fi investite în principal în prevenirea, conștientizarea și îngrijirea la dimensiune  largă a dependenței.

Ministerul Sănătății din Luxembourg a publicat un anunț pe siteul său pentru a transmite că nu se urmărește promovarea consumului de canabis ci măsurile ar trebui luate pentru a proteja sănătatea și siguranța cetățenilor și a tinerilor, în special.

Incriminarea canabisului în România

Regimul consumului de canabis în România este unul strict. Legislația nu interzice planta în sine, ci substanța psihoactivă din ea și anume THC-ul. Astfel se explică cum pe piața farmaceutică sunt disponibile produse pe bază de CBD (cannabidiol); substanța ajută la reducerea durerilor, tratarea insomniilor și a anxietății fără să te facă high.

În Legea 143/2000 republicată privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, THC adica Tetrahydrocannabinolul este trecut pe tabelul subtantelor considerate droguri de mare risc.

Articolul 2 din lege prevede următoarele:

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Pe acest articol sunt încadrate faptele considerate a fi desfășurate în vederea traficului de droguri. În ceea ce privește consumul propriu, articolul 4 dispune astfel:

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

După cum puteți observa, în  România posesia este pedepsită, însă consumul nu. Motivul pentru care nu a fost sancționat legal și  consumul este pentru a veni în ajutorul celor dependeți. Aceștia pot beneficia de programe de asistență și pot suna fără grija răspunderii penale la 112, în cazul în care li se face rău din cauza  consumului.

Klaus Iohannis și-a lansat candidatura pentru un nou mandat de Președinte

Articolul precedent

Municipiul Cluj-Napoca are un nou video de prezentare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual