sursa foto: romanialibera.ro
FactualSpot

Ludovic Orban numără susținătorii unei viitoare moțiuni de cenzură. Opoziția are 241 de parlamentari

0

Seara trecută, invitat la Digi24, Ludovic Orban a spus că cei care nu votează moțiunea de cenzură se poziționează de partea guvernului. Această declarație vine în contextul în care președintele PNL este hotărât să depună moțiunea de cenzură, negociind momentan cu partidele din opoziție pentru voturi.

„Depunem moțiunea de cenzură. Săptămâna viitoare avem noi runde de discuții cu posibili parteneri. Deja textul moțiunii este discutat cu partenerii din opoziție, din UDMR. Forma a fost trimisă către ALDE și Pro România. În condițiile în care săptămâna viitoare vin la discuții, șansele moțiunii sunt foarte mari. Vom depune moțiunea când vom avea 233 de semnături. Opoziția are o singură armă la dispoziție și trebuie folosită atunci când are cele mai mari șanse să cadă Guvernul, a spus Orban.

Calcule ipotetice pentru o viitoare moțiune de cenzură

Pentru ca moțiunea de cenzură să poată fi inițiată trebuie să fie semnată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor, respectiv de minimum 117 parlamentari, după cum este prevăzut la art.113 alin(2) din Constituție. Grupul parlamentar PNL este format din 94 de membri, iar UDMR are 30 de reprezentanți în parlament, total ce le asigură semnăturile necesare pentru inițiere.

Însă, pentru ca moțiunea de cenzură să treacă de votul Parlamentului sunt necesare jumătate plus unu  voturi din numărul total al membrilor parlamentari (465), ceea ce înseamnă, după cum și Ludovic Orban a prezentat, 233 de semnături.

Moțiunea de cezură reprezintă singura armă pe care opoziția o are împotriva actualei guvernări deoarece, după cum spune și textul constituțional [ art.113 alin.(4)], dacă moțiunea va fi respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o, nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură. Constituția prevede însă și o excepție, una greu de imaginat pentru guvernarea PSD, anume Guvernul își angajează răspunderea potrivit art. 114 din Constituție, moment în care o nouă moțiune va putea fi inițiată de către aceiași parlamentari.

Președintele PNL menționează că, în acest moment, guvernul e sprijinit doar de PSD, iar numărul parlamentarilor din partidele care s-au declarat în opoziție ar fi de 241.

„Coagularea voturilor pentru moțiune e un proces ușor, în afară de PNL mai avem încă șase actori care trebuie să participe la acest efort și cu care trebuie stabilite condițiile pentru care participă la căderea guvernului. Ei au ales, după părerea mea, în momentul în care au trecut în opoziție. De altfel și Tăriceanu a spus că ALDE se va comporta ca un partid de opoziție, vor susține moțiunea de cenzură. Discutăm și cu parlamentari din zona PSD. Pentru că și în PSD, credeți că toată lumea e mulțumită că defilează cu doamna Dăncilă premier și candidat la prezidențiale?”, a mai spus șeful PNL.

Ludovic Orban a spus că „cine nu votează moțiunea de cenzură e de partea guvernului”.

Pe de altă parte, liberalii nu au siguranța că parlamentarii ALDE și Pro România vor susține moțiunea de cenzură.

  • În ALDE există mai multe tabere și nu toate susțin demersul împotriva Cabinetului Dăncilă. ALDE este format în acest moment din trei tabere: cei care sunt de partea lui Călin Popescu Tăriceanu, cei care sunt de partea PSD și cei pro-PNL. Așa încât liberalii nu știu cât de mult se mai pot baza pe cuvântul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru că nu se poate ști câtă autoritate are acesta în partid și ce garanții mai poate oferi în privința numărului de voturi de la ALDE.
  • Cu privire la partidul Pro România, fostul prim-ministru a declarat că ar fi dispus să voteze pentru Guvernul Dăncilă, în eventualitatea în care prim-ministrul ar veni cu o propunere serioasă de restructurare. La rândul său, Viorica Dăncilă a spus că ia în calcul să vină în Parlament pentru un vot pentru guvernul restructurat.

Ludovic Orban a mai vorbit despre necesitatea Vioricăi Dăncilă de a veni în fața Parlamentului cu lista de miniștri, întrucât e schimbată configurația politică a cabinetului și are această obligație constituțională.

„Fug Viorica Dăncilă și PSD de remaniere precum dracul de tămâie. Știu că nu mai au majoritate. PSD și premierul încearcă să atragă parlamentari din zona opoziției oferindu-le posturi vacante”, a mai spus Ludovic Orban.

Fără penali în funcții publice, dar doar în România. Dacian Cioloș a anunțat că o susține pe Sylvie Goulard pentru postul de Comisar European, deși este acuzată de fapte de corupție

Articolul precedent

S-a încheiat perioada de înscriere la vot pentru alegerile prezidențiale a românilor din diaspora. Din ce state vor veni cele mai multe voturi

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual