sursă foto: gov.ro
FactualSpot

Ludovic Orban, despre decizia Avocatului Poporului de a ataca din nou la CCR: „Am fost șocat”

0

Avocatul Poporului a invocat la Curtea Constituțională o excepție de neconstituționalitate a art. 8 alin. (3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și a art. 19 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

La aflarea acestei vești, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că a fost șocat și că decizia Avocatului Poporului de a ataca la Curtea Constituțională este o acțiune împotriva sănătății românilor.

„Am fost șocat de decizia Avocatului Poporului de a ataca din nou legea la CCR. Readuc aminte ca urmare a sesizării Avocatului Poporului și a deciziei Curții Constituționale, autoritățile executive, autoritățile sanitare, o perioadă de trei săptămâni nu au avut la dispoziție nicio pârghie legală pentru a putea împiedica răspândirea virusului. Aproape 5.000 de persoane infectate s-au putut mișca fără posibilitatea Guvernului de a institui vreo măsură de carantinare sau de izolare sau de tratare, plus toate persoanele de contact, în medie 8-10 persoane pot fi infectate din cauza contactului cu o persoană infectată. Nu am putut să dispunem nicio măsură care să limiteze răspândirea virusului în societate. Gândiți-vă că e vorba de zeci de mii de români care fie erau infectați, fie exista riscul să fie infectați și asupra cărora noi nu am putut dispune nicio măsură„, a declarat premierul luni.

Orban acuză tocmai acest vid legislativ care s-a produs din cauza atacării la CCR a legii pentru numărul alarmant de creșteri ale infecțiilor produse de coronavirus: „După o asemenea măsură care a provocat clar creșterea numărului de cazuri, cu cât mai mai multe cazuri cu atât numărul deceselor este mai mare, a provocat o creștere a deceselor, să ataci din nou o lege care a trecut prin Parlament, tocmai în urma deciziei CCR, deja îmi arată că Avocatul Poporului a pierdut complet legătura cu poporul și că nu îi pasă de viața și sănătatea românilor, atâta timp cât, după o decizie catastrofală de a ataca la CCR baza legală pentru măsurile de apărare a vieții românilor, care a avut efectele pe care le-a avut, să ataci încă o data la CCR o lege care nu are alt scop decât acela de a permite luarea măsurilor de reducere a răspândirii virusului, deja mi se pare o acțiune împotriva vieții și sănătății românilor.”

Avocatul Poporului afirmă că în lege există mai multe vicii de constituționalitate care trebuie deslușite și subliniază faptul că „argumentele invocate pornesc de la necesitatea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, prin asigurarea unui cadru legislativ coerent, care să permită restrângerea proporțională și justificată a drepturilor și libertăților fundamentale în situații excepționale determinate de răspândirea largă a bolilor contagioase.”

Incident de securitate la Casa Albă. O persoană a fost împușcată, iar Președintele Statelor Unite a fost dus la loc sigur

Articolul precedent

1.215 cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. România a ajuns la totalul de 63.762 de infectări

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual