sursa foto: mesagerulhunedorean.ro
FactualSpot

Liviu Dragnea nu și-a putut exercita votul la alegerile prezidențiale. Avocatul său a făcut plângere penală

0

Liviu Dragnea, fostul președinte al Partidului Social Democrat, nu și-a putut exercita dreptul de vot în cadrul celor două tururi ale alegerilor prezidențiale.

Încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde execută 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, Dragnea a solicitat exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de alegeri în baza art.45 alin(3) și (4) din Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și a  Deciziei 56D/2019  .

Alegătorii deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, votează prin intermediul urnei speciale potrivit procedurii prevăzute în Decizia Biroului Electoral Central.

Avocatul Flavia Teodosiu, a explicat pentru G4Media.ro că Liviu Dragnea nu a fost lăsat de reprezentanții penitenciarului să voteze deoarece în sistemul electronic al Autorității Electorale Permenante figura în dreptul numelui său interdicția exercitării drepturilor electorale.

Duminică după-masă , avocatul Flavia Teodosiu a depus în numele lui Liviu Dragnea o plângere penală la Parchetul Sectorului 5, în care acuză încălcarea dreptului la vot pentru cele două tururi de scrutin desfășurate pe 10 și respectiv 24 noiembrie. Avocatul a anunțat că a înaintat de asemenea plângeri către Biroul Electoral Central și  circumscripția electorală 46 de care aparține penitenciarul Rahova.

Potrivit sentinței de condamnare a lui Liviu Dragnea pronunțată de instanța de fond din iulie 2018 și rămasă definitivă la apel:

”în baza art. 65 alin.1 din Codul penal 1969, aplică inculpatului Dragnea Nicolae Liviu pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b şi c din Codul penal 1969 pe o durată de 3 ani”.

Articolul 64 din Codul Penal din 1969, în baza căruia a fost condamnat Dragnea prevede:

Pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:

a) dreptul de a alege [teza I] și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice [teza a II-a];

b) dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat;

c) dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii;

d) drepturile părintești;

e) dreptul de a fi tutore sau curator.

Interzicerea drepturilor prevăzute la lit. b) nu se poate pronunța decât pe lângă interzicerea drepturilor prevăzute la lit. a), afară de cazul când legea dispune altfel.

Biroul Electoral Central anunță rezultatele finale parțiale. Klaus Iohannis – 65,88%. Viorica Dăncilă – 34,12%

Articolul precedent

Prezență record a românilor din diaspora la votul pentru alegerile prezidențiale. Rezultatul, sărbătorit cu artificii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual