sursa foto: romaniatv.net
FactualSpot

Liviu Dragnea, la ICCJ. Avocatul Flavia Teodosiu: sperăm să se admită contestația în anulare, în principiu

0

Liviu Dragnea a fost marți, 10 decembrie, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), unde judecătorii au dezbătut calea extraordinară de atac la care a apelat Dragnea pentru a scăpa de condamnare.

Înainte să plece înapoi la penitenciar, Dragnea a declarat că îi pare rău pentru faptul că nu poate vorbi. Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea, a declarat că a cerut instanței supreme să fie suspendată condamnarea de 3 ani și 6 luni, dar și să fie admisă în principiu contestația în anulare.

„S-a pus în discuție admisibilitatea în principiu a contestației în anulare formulate de noi. Este o etapă premergătoare, obligatoriu prevăzută de codul de procedură penală. Am susținut toate aspectele și elementele pe care le considerăm a fi legale și sperăm să se admită contestația în anulare, în principiu. Am cerut și suspendarea, așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Textul de lege este sec, spune doar că un complet de judecată poate dispune și suspendarea hotărârii care este atacată cu contestația în anulare, motiv pentru care este la îndemâna judecătorilor să aprecieze în ce măsură vor dispune sau nu suspendarea acestei hotărâri”, a declarat, la ieșirea din sediul instanței supreme, Flavia Teodosiu.

„Ce a spus în fața instanței – se consideră în continuare că este un om nevinovat și a considerat că ce s-a susținut în contestația în anulare este perfect legal și admisibil. Nu știu dacă astăzi (, nu știu când. Sper să se întâmple”, a mai explicat Teodosiu.

În urmă cu o luna, Liviu Dragnea a cerut amânarea judecării contestației în anulare pentru a-și asigura consultanța din partea unui avocat. La acel termen, solicitarea acestuia a fost admisă.

Liviu Dragnea a depus, în luna octombrie, o contestație în anulare (o cale extraordinară de atac a deciziei definitive a instanței supreme) cu privire la sentinţa prin care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman (DGASPC). Și alţi doi condamnaţi în acest dosar au depus contestații prin care cer anularea pedepselor cu închisoarea. La o săptămână de la depunerea acestei sesizări, fostul preşedinte al PSD a depus și un recurs în casaţie, prin care încearcă să obţină anularea condamnării.

În cerere, Liviu Dragnea a invocat decizia Curţii Constituționale a României privind compunerea neconstituțională a  completurilor de judecată formate din 5 judecători de la instanta supremă. Potrivit Codului de Procedură Civilă, dacă magistrații ICCJ admit contestația în anulare, procesul ar putea fi rejudecat de un nou complet, așa cum a fost situația în cazul foștilor miniștri Elena Udrea sau Darius Vâlcov.

Liviu Dragnea, fostul lider PSD a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, pe 27 mai, în #DosarulAngajărilorFictive, fiind condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, completul de 5 judecători menținând sentința dată în primă instanță.

CSM își alege conducerea. Klaus Iohannis participă la ședința unde se dezbate raportul de activitate pe anul 2019

Articolul precedent

#DosarulAngajărilorFictive ICCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea. Recursul în casație, ultima cale extraordinară de atac

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual