sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

LIVE: Președintele anunță măsurile impuse prin decretul de implementare a stării de urgență

0

Încă de vineri, Președintele Klaus Iohannis a anunțat că astăzi va semna un decret prin care în România se va implementa stare de urgență.

Din momentul în care Președintele semnează decretul, acesta este trimis pentru contrasemnare de către primul-ministru și mai apoi pentru publicare în Monitorul Oficial. Decretul intră în vigoare la momentul publicării acestuia.

Iată declarațiile Președintelui susținute în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni:

AICI puteți consulta întregul conținut al decretului prezidențial pentru declararea stării de urgență

Câteva dintre măsurile cuprinse în decret sunt:

  • școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor elevilor și studenților. Activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe durata instituirii stării de urgență;
  • foarte important este să limitam povara financiara a cetățenilor pe perioada stării de urgență dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatele medicale;
  • poliția locală trece în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne;
  • organizarea activității autorităților din administrația publica centrală și locală astfel încât să fie evitat cât mai mult contactul cu persoanele și să se poată lucra cât mai mult de acasă prin intermediul mijloacelor electronice.
  • izolarea și introducerea în carantină a celor care vin din zone de risc precum și  limitarea circulației spre dinspre unele dintre aceste zone;
  • se ia măsura rechiziționării de stocuri pentru echipament și instrumentele medicale necesare în procesul de tratare a pacienților diagnosticați cu COVID-19;

Măsurile vor avea o aplicabilitate graduală, ceea ce înseamnă că se vor aplica numai atunci când sunt necesare, nu de la intrarea în vigoare a decretului.

În plus, decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență. Prin mijloacele de comunicare în masă vor fi comunicate măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenta, Preşedintele României va solicita Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate. În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

Așadar, Parlamentul va trebui să găsească o soluție prin care să organizeze un vot în plen a Camerei Deputaților și a Senatului pentru a supune votului măsurile dispuse în decret. Dar, după cum știm, activitatea Parlamentului a fost suspendată până săptămâna viitoare, pe fondul riscului de contaminare ridicat creat de senatorul PNL, Vergil Chițac (57 ani) din Constanța, care a fost testat pozitiv cu COVID-19. (Mai multe despre izolarea premierului Orban aici).

Pentru că mai mulți parlamentari sunt autoizolați la domiciliu, se lucrează la o procedură specială de votare în mediul online, cu tablete. În această după-amiază se va desfășura o videoconferință pentru a stabili și supune votului măsura dispusă de Președinte. Important de menționat este că parlamentarii nu vor putea aduce modificări asupra dispozițiilor din decret, ci vor aproba sau respinge măsura ca un tot unitar.

Bursele europene continuă să scadă într-un ritm alert. Euro a atins un nou nivel record în raport cu leul

Articolul precedent

Vezi ce conține decretul de implementare a stării de urgență. Care sunt măsurile luate de Iohannis pentru a combate COVID-19 în România?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual