SpotVideo

LIVE: Laura Codruța Kovesi, întâlnire cu Comisia LIBE pentru a le prezenta stadiul înființării Parchetului European

0

Joi, 06 februarie, la ora 10.00 (ora României), Laura Codruța Kovesi va prezenta Comisiei de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE) stadiul în care se află înființarea primului Parchet European (EPPO).

Fosta șefă a DNA se va întâlni cu europarlamentarii pentru a discuta, printre altele, și despre problemele pe care le întâmpină în procedura de construire a primei structuri europene de cercetare a cheltuirii ilegale a fondurilor europene:

„Voi prezenta membrilor din comisiile LIBE si CONT ale Parlamentului European stadiul pregătirilor pentru operaționalizarea Parchetului European, precum și rezultatele unei evaluări preliminare a nevoilor bugetare pentru 2020 si 2021. Din ianuarie 2020 am început consultările cu statele membre pentru stabilirea numărului de procurori europeni delegați”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru G4Media.

Pentru ca termenul să fie respectat, Kovesi a făcut un tur în statele europene cu scopul de a stabili procurorii propuși de fiecare membru UE și, de asemenea, a cerut public resurse financiare și logistice mai consistente pentru înființarea instituției și pentru ca aceasta să funcționeze eficient încă de la început, mai arată G4Media.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli şi ministrul finlandez al Afacerilor Europene Tytti Tuppurainen, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, au semnat, în octombrie, decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

Parchetul European (EPPO) a apărut ca urmare a cooperării consolidate dintre mai multe state membre ale Uniunii Europene cu scopul de a combate mai eficient frauda împotriva finanțelor UE. În prezent 22 de state membre s-au alăturat acestui demers de protejare a bugetului Uniunii. Odată ce va deveni funcțional, acesta va a fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE precum: corupția, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Această nouă instituție va lucra în strânsă legătură cu autoritățile naționale de aplicare a legii și va colabora și cu alte organisme europene precum Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust) și Oficiul European de Poliție (Europol).

Parchetul European trebuie să fie înființat și operațional până în noiembrie 2020. Pentru a vedea care vor fi atribuțiile Laurei Kovesi, click AICI.

LIVE: Klaus Iohannis, declarație de presă în urma căderii Guvernului Orban

Articolul precedent

Consultări pentru un nou Guvern. Premierul interimar e gata sa dea replay. Orban: românii s-au săturat de PSD

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot