sursa foto: presidency.ro
SpotVideo

LIVE: Klaus Iohannis, la întrunirea Consiliului European privind constituirea bugetului multianual al UE

0

Preşedintele României a avut, vineri dimineaţă, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma întreruperii lucrărilor reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, conform declarațiilor trimisului agenției Agerpres la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a întrerupt, joi seara, summitul, pentru a purta negocieri bilaterale cu toţi şefii de stat sau de Guvern prezenţi la reuniune, cu scopul de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE. Summitul extraordinar al Consiliului European a început joi după-amiaza şi a fost întrerupt după patru ore de discuţii.

Cel mai important pentru România, în momentul actual, este modul în care vor putea fi cheltuite fondurile oferite de UE, deoarece statul are în continuare nevoie de investiții europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport cât și pentru dezvoltare regională. Membrii UE cu o situație economică dezvoltată își doresc investiții pentru conservarea și dezvoltarea ecologică precum și pentru dezvoltare tehnologică. Şeful statului s-a declarat sceptic cu privire la un acord privind bugetul multianual al UE în aceste zile. „Îmi permit să fiu sceptic în această privinţă. Şansele de reuşită le evaluez undeva la 50-50”, a adăugat Iohannis.

Întrebat ieri de ce nu a ținut cont de avizul negativ al CSM în cazul propunerilor pentru șefia DIICOT (Giorgiana Hosu) și Parchetului General (Gabriela Scutea), Iohannis a răspuns că „mi s-a părut parțial destul de superficial am considerat corecte propunerile ministrului Predoiu.”

Cum este format Bugetul Uniunii Europene?

Bugetul UE este finanţat în proporție de 98% din surse proprii care includ:

  • un procent din venitul naţional brut al fiecărui stat membru;
  • taxe de import aplicate produselor care provin din statele non-membre UE, ori taxe impuse asupra anumitor produse precum zahărul sau tutunul;
  • amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele europene.

Restul de 2 % din buget provine din alte surse.

Bugetul anual al UE este adoptat în procedură legislativă de către cele două organe cu atribuții în acest sens: Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Proiectul de buget este propus de Comisia UE.

Bugetele anuale ale UE trebuie întotdeauna să fie stabilite în limitele Cadrului Financiar Multianual. CFM-ul trebuie adoptat pentru cel puțin 5 ani, dar cutuma recentă a fost de adoptare pentru o perioadă de 7 ani. Adoptarea CFM-ului se face tot prin proces legislativ de către Consiliul UE, cu aprobarea Paralemetului UE. Propunerea unui proiect de CFM se face de către Comisie.

Consiliul European, format din șefii de stat și de guvern al statelor membre UE, stabilește orientarea generală și prioritățile politice ale UE, dar nu adoptă acte legislative. Astfel, Consiliul European, are rolul de a adopta orientările politice ale bugetului multianual de care Consiliul este obligat să țină cont în procesul decizional.

#DosarulRevoluției –> 100 de persoane prezente la ICCJ pentru al doilea termen de judecată

Articolul precedent

Portugalia se va alătura statelor care permit eutanasia. Parlamentul a adoptat condițiile în care este permisă practica medicală

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot