sursa foto: presidency.ro
SpotVideo

LIVE Iohannis: „Tendința epidemiei este de creștere accelerată. Măsurile de restricție sunt inevitabile”. Organizarea alegerilor merge mai departe

0

Președintele României susține o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri infectate cu virusul SARS-CoV-2. Astăzi a fost înregistrat un dublu record negativ,2.958 de noi infectări și 82 de decese în ultimele 24 de ore.

„Romania a cunoscut in ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la debutul epidemiei COVID-19. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și în rândul deceselor si al pacienților ATI. 

Tendința actuală este una de creștere accelerată a ratei infectărilor.

În acest context măsurile de restricție sun inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse și respectate aceste măsuri, cu atât mai rapid își vor produce efectele și vor putea fi ridicate din nou.” a atenționat Președintele României.

Câtă vreme focarele apar doar într-un număr semnificativ de județe, măsurile restrictive se vor aplica doar pe suprafața acestora, fără a închide toată țara în carantină, așa cum s-a întâmplat prin restricțiile impuse o dată cu implementarea stării de urgență.

Iohannis susține ca organizarea alegerilor parlamentare să meargă mai departe

Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege. Constituția stabilește că mandatul senatorilor și deputaților este de 4 ani. Parlamentul poate stabili totuși, prin lege, data alegerilor Parlamentare. În Constituție este prevăzut că în anumite situații speciale alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului dar nu mai târziu de trei luni.

Întrebat despre cât de oportună este considerată de sine organizarea alegerilor parlamentare, la începutul iernii Președintele a răspuns:

O democrație nu funcționează fără lege. Am spus acest lucru și înainte de organizarea alegerilor locale și am pledat pentru organizarea alegerilor locale . Este clar că, dacă numărul de cazuri crește, campania electorală se va desfășura în condiții mai speciale. nu putem să continuăm fără un Parlament. 

Constituția ne spune (n.r. că putem amâna alegerile) cu maximum 3 luni. Nu cred că cineva își imaginează că peste 3 luni situația epidemiologică va fi net mai bună spre primăvară, față de 6 decembrie.

Trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online, prin radio și televiziuni decât fizic. Actul de votare în sine nu este mai greu decât mersul după pâine. Organizarea este bună , lucrurile au fost bine controlate.” a mai spus Președintele Iohannis făcând referire la organizarea alegerilor locale care s-au desfășurat în data de 27 septembrie.

Reamintim că perioada electorală de campanie s-a desfășurat între 28 de august și 26 septembrie. Președintele susține că nu organizarea alegerilor a dus la creșterea cazurilor COVID-19.

text în curs de actualizare-

Partid parlamentar din Grecia, numit „organizație criminală” și scos în afara legii de instanță

Articolul precedent

Nemulțumiri și proteste. HoReCa plănuiește să dea în judecată statul pentru măsurile inconsecvente și disproporționate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot