sursa foto: playtech.ro
SpotVideo

LIVE: Gabriela Firea renunță la vinieta Oxigen. Mesajele de pe Facebook au convins-o: proiectul anti-poluare continuă fără restricții

0

Primarul General al Municipiului București, Gabriela Firea, a susținut o declarație de presă pentru a anunța soarta vinietei ecologice ce ar fi urmat să devină obligatorie de la 1 martie 2020.


Implementarea măsurii anti-poluare adoptate de CGMB a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2020, însă Consiliul Municipal a anunțat că va lăsa 2 luni de acomodare pentru cetățenii și vizitatorii Capitalei.

„Proiectul mare, Oxigen, continuă fără restricții și fără vinietă.” este decizia finală prezentată de Primar.

Primarul General al Capitalei a susținut că a primit peste 15.000 de mesaje, dintre care în proporție de 90% erau negative. La sfârșitul săptămânii trecute, Gabriela Firea a anunțat că va lua o decizie finală asupra aplicării acestei măsuri după ce va realiza un referendum online, pe Facebook:Doriţi sau nu să se aplice vinieta Oxigen în Capitală?, a întrebat aceasta. Răspunsurile obținute au dus la decizia de a denunța această măsură.

Pe cale amiabilă dorim totuși să derulăm programul anti-poluare și să scoatem din trafic aceste cazane. a mai spus Gabriela Firea în conferința de astăzi. „Efortul trebuie să continue, și nu doar la nivelul Capitalei, efortul trebuie să fie la nivel Guvernamental.” Primarul a anunțat că în luna martie va veni în fața CGMB pentru a anula proiectul de implementare a vinietei electronice Oxigen.

Proiectul anti-poluare trebuie să găsească acum noi măsuri de reducere și limitare a noxelor produse în București, deoarece Capitala împreună cu alte două mari orașe ale țării, Iași și Brașov, sunt subiectul unei proceduri demarate de Comisia Europeană pentru nerespectarea obligațiilor referitoare la pragurile de poluare. În 2018 Comisia a notificat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, motiv pentru care România riscă o amendă de între 100.000 şi 400.000 de euro „până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri” potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe.

În momentul actual sunt aproximativ 360 000 autoturisme cu gradul de poluare cuprins între categoriile non-euro și euro3.

Pentru implementarea acestei măsuri au fost montate zeci de camere de supraveghere în zona de Acțiune ce urma să fie vizată de proiect, pentru interzicerea circulației de către autoturismele vechi dăunătoare mediului.  Întrebată de soarta investițiilor realizate, Firea a răspuns „Bineînțeles că ne-am pregătit, am montat camere, avem un centru de comandă, proiectul  este în vigoare de la 1 ianuarie, noi doar am anunțat că lăsăm 2 luni de acomodare [..] nu este vina nimănui din Primărie că ne-am pregătit serios pentru acest proiect.”  Primarul a spus că va comunica detaliile tehnice ulterior, după ce va anula proiectul în ședința Consiliului Municipal , însă va continua achiziția de autobuzele electrice și hibrid, ca parte a proiectului anti-poluare.

TARIFELE PROPUSE PENTRU VINIETA ELECTRONICĂ DE TIP OXIGEN

sursa foto: newsweek.ro

  • vinieta ar fi urmat să se aplice autoturismelor indiferent de locul în care au fost înmatriculate;
  • vinieta ar fi urmat să se aplice și pentru maşinile cu normă de poluare Euro 4 (din 2021);
  • Proiectul prevedea interzicerea accesului în municipiul Bucureşti pentru autovehiculele cu norme de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2;
  • în zona de Centru accesul autovehiculelor cu normă de poluare Euro 3 ar fi fost, de asemenea, interzis;

Candidatul surpriză la alegerile municipale din Franța – o pisică

Articolul precedent

Vrei să scapi mai repede din carantină? #maigândește-te. IPJ Neamț a deschis trei dosare penale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot