sursa foto: rte.ie
FactualSpot

Parlamentul European plănuiește o moțiune pentru a atrage atenția Comisiei Europene asupra unei urgențe climatice

0

În această dimineață, europarlamentarul olandez Bas Eickhout  a răspuns întrebărilor adresate de internauți pe contul de Facebook al Parlamentului European referitoare la necesitatea luării unor măsuri în ceea ce privește schimbările climatice. El va fi reprezentantul delegației Parlamentului European săptămâna viitoare la COP25.

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2019, cunoscută și sub numele de COP25, va fi cea de-a 25-a ediție a  conferinței Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice. Este planificat să se desfășoare la Madrid, Spania, în perioada 2 – 13 decembrie 2019, sub președinția guvernului chilian.

În Parlamentul European se dezbate adoptarea unei moțiuni pentru declararea unei urgențe climatice care să crească presiunea asupra viitoarei Comisii Europene care va fi condusă de Ursula Von den Leyen, pentru a crește obiectivele de reducere a emisiilor de carbon din întreaga Europă. (dacă votul de mâine, ce se va desfășura în Parlamentul European pentru investirea Comisiei ca organ unitar, va decurge conform procedurii, mandatul Comisiei Europene sub noua compunere va începe de la 1 Decembrie).

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice va fi una dintre prioritățile sale. Obiectivul său este de a adopta un Acord ecologic la nivel european prin care să elimine emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050. În ceea ce privește politica de mediu pentru următorii 10 ani, viitorul președinte al Comisiei dorește să ridice gradul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la cel puțin 50%  față de 1990 până în anul 2030. Obiectivul actual al Comisiei este de 40%.

Adoptarea moțiunii de către Parlamentul European, care nu ar avea forță juridică, adică nu prezintă obligativitate în legislația europeană, ci este doar un act simbolic, este planificată pe agenda Parlamentului European pentru această săptămână, pentru ca săptămâna viitoare să poată fi prezentată în cadrul summitului climatic COP25.

Pascal Canfin, deputat al familiei liberale din Parlamentul European și președintele comisiei de mediu din Parlament, a scris pe Twitter că deși este o declarație cu un rol simbolic, votul europarlamentarilor în defavoarea acesteia ar semnifica un gest teribil și iresponsabil.

Activiștii  și organizațiile din domeniul mediului, însă, au criticat această intenție solicitând măsuri suplimentare cu caracter obligatoriu care să soluționeze situația de urgență climatică.

Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar 3 au refuzat să adere la obiectivul de reducere cu până la 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 (Polonia, Ungaria și Cehia). Lipsa unanimității a a reprezentat un impediment în prezentarea  măsurilor în fața summitului ONU din septembrie.

Săptămâna decisivă pentru rectificarea bugetară

Articolul precedent

Poliția Turcă a folosit forța împotriva manifestanților. Ziua Internațională pentru Eliminarea Violențelor asupra Femeilor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual