sursa: europafm.ro
SpotVideo

LIVE: Președintele Iohannis: „Nu avem niciun caz de coronavirus înregisrat în România”. Șeful statului convoacă CSAT pentru miercuri. Scenariul alegerilor anticipate merge mai departe

0

Președintele României, Klaus Iohannis, susține luni, 24 februarie, începând cu ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. Declarațiile vin în contextul în care numărul de persoane infectate în Europa, în special în Italia a crescut considerabil. Preşedintele anunţă că este în contact permanent cu instituţiile din afară pentru a monitoriza situaţia comunităţii de români.

Președintele a convocat pentru miercuri, 26 februarie, ora 14:00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a stabili măsuri concrete privind monitorizarea și managementul virusului corona, pe teritoriul României.

De asemenea, Președintele aduce precizări în contextul în care judecătorii Curții Constituționale a României au deliberat în sensul în care desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier ar fi neconstituțională.

Conform comunicatului de presă publicat de Curtea Consituțională, „În realizarea atribuției prevăzute de art. 103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Preşedintele a specificat că nu va desemna un premier PSD. „Nu există niciun partid care are majoritate în Parlament” a mai menţionat Klaus Iohannis.

Judecătorii CCR și-au motivat decizia în sensul că „desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.”

De asemenea, în comunicatul CCR se mai arată că: „a admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru.”

Conform punctului 319 al Deciziei nr.80/2014, la care a făcut trimitere Curtea Constituțională: „Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului.”

BREAKING: Numirea lui Orban este neconstituțională conform judecătorilor CCR. Vom mai avea alegeri anticipate?

Articolul precedent

Candidatul surpriză la alegerile municipale din Franța – o pisică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot