sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Ce s-a discutat în prima ședință oficială a Guvernului Orban. De ce participă Președintele la o ședință de Guvern?

0

Începând cu ora 12:08 a început  prima ședință oficială a noului Guvern. Prim-ministrul Ludovic Orban l-a invitat pe Președintele Klaus Iohannis să participe la dezbaterile Executivului de astăzi.

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Orban a anunțat faptul că va fi dezbătut subiectul nominalizării unui candidat pentru funcția de comisar european. [citiți și: Pe cine alege Orban să trimită în Comisia Europeană. Opțiuni în negocierea cu Ursula Von Der Leyen ]

K. Iohannis : „Probabil unii se întreabă de ce am venit eu la ședința de Guvern”

Potrivit Legii fundamentale a țării, Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

„Astăzi în ședința de Guvern se va tranșa o problemă foarte importantă, care trenează din cauza incompetenței fostului Guvern, anume chestiunea comisarului european trimis de România în Comisia Europeană” a declarat Președintele în primele minute ale întrunirii Guvernului.

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului se regăsesc proiectele a două ordonanțe de urgență ce urmează a fi adoptate:

  • Proiect de ordonanță de urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative ➡ act legislativ ce va reglementa reducerea numărului de ministere de la 26 la 16.
  • Proiect de ordonanță de urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024 (PRIMĂ LECTURĂ) ➡ prin care se urmărește asigurarea veniturilor pentru mineri după închiderea minelor.

Respir uşurat că avem un nou Guvern care acuma chiar este hotărât să se implice pentru români pentru rezolvarea problemelor ţării.

Mi se pare un act de mare curaj din partea PNL că a preluat guvernarea în această formulă. Este, evident, un act de curaj să preiei guvernarea cu un Guvern minoritar în situația în care numărul de parlamentari va trebui negociat pentru fiecare proiect legislativ în parte.

Sunt foarte bucuros că acest Guvern este hotărât să abordeze frontal problemele cu care se confruntă România și românii, dovadă faptul că deja în prima ședință se discută chestiuni care au trenat și care trebuie rezolvate urgent.” a afirmat Președintele în debutul ședinței.

„Pe de altă parte, recunosc, îmi pare foarte bine că anteriorul guvern eşuat a plecat. În ultimii 30 de ani motivul principal pentru care România nu s-a dezvoltzat mai mult, mai bine a fost existenţa PSD la butoane, dar ultimii trei ani au depăşit orice imaginaţie. Au fost guverne care realmente au început cu proceduri pe care nu şi le-a imaginat absolut nimeni, atacuri sistematice asupra justiţiei române, atacuri contra luptei anticorupţie, atacuri contra investitorilor, o absurditate de neimaginat, atacuri sistematice asupra mediului de afaceri privat din România.

Foarte bine că s-a terminat acea perioadă de guvernări toxice pesediste.” a mai declarat Klaus Iohannis.

K. Iohannis: „Noul guvern are enorm de mult de lucru”

Deja am aflat de la unii miniştrii că situaţia pe care au găsit-o e una foarte proastă. Din păcate, deja cred că s-a încetăţenit noţiunea de moştenire dezastruoasă pe care au găsit miniştrii. Deja ştim că PSD-iştii înainte de plecare au golit finanţele publice şi practic acum suntem în situaţia să vedem cum putem acoperi plăţile scadente. Va fi foarte complicat să se închidă bugetul pe anul în curs și de asemenea va fi foarte complicat de construit bugetul de anul viitor.” a mai anunțat Președintele în discursul său de la începutul ședinței.

Vestea foarte bună, spune acesta, este că Guvernul Orban nu se teme de guvernare și va veni cu soluții  pentru a rezolva problemele care sunt pendinte.

Un Guvern mai suplu, un premier pus pe treabă: „Gata cu nepotismul, cine e leneș va trebui să plece„

Luând cuvântul în ședința de Guvern, premierul Orban a afirmat dezamăgit că la întoarcerea sa la Palatul Victoria seara trecută, în jurul orei 21:00, nu a găsit angajații ministerelor la lucru.

Trebuie să înțeleagă lumea că trebuie schimbat modul de lucru și că atât timp cât ministrul sau premierul muncește, orice om care este chemat să-și achite și să atingă obiectivele stabilite trebuie să fie la muncă. Trebuie schimbat ritmul de lucru și oamenii să înțeleagă că suntem în serviciul cetățeanului și că fiecare angajat al oricărei instituții publice are această obligație de a își rezolva toate problemele pe care le au de rezolvat„, a declarat Ludovic Orban.

„Dați drumul la audit și fiți pregătiți după adoptarea OUG [n.r. prima de pe ordinea de zi] pentru noi hotărâri de Guvern de organizare și funcționare a fiecărui minister în parte.

Premierul Orban dorește structuri suple și eficiente în care să existe doar oameni competenți și dedicați servicii interesului public.

„Cine e leneș, cine s-a obișnuit să își ia leafa fără să facă nimic va trebui să plece”, a completat premierul.

În acest sens prim-ministrul solicită să fie demarată o procedură de curățare a instituțiilor publice de acei funcționari care au ocupat un post de demnitate publică fără să exercite funcțiile așa cum ar fi trebuit.

Aștept să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere ale secretarilor de stat, consilierilor de stat, secretarilor generai și a celorlalte categorii de funcții care depind de Ministru și de Premier, pentru că trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în fruntea instituțiilor publice și să terminam odată cu nepotismul” a afirmat Ludovic Orban.

Pe cine alege Orban să trimită în Comisia Europeană. Opțiuni în negocierea cu Ursula Von Der Leyen

Articolul precedent

Orban propune doi candidați pentru Comisia Europeană: A. Vălean și S. Mureșan

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual