sursa foto: Facebook
FactualSpot

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, convoacă Parlamentul în sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale

0

În această dimineață Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat s-a întrunit în clădirea Parlamentului pentru o ședință necesară stabilirii viitoarelor mișcări politice. Încă de la sfârșitul anului trecut, președintele interimar al partidului a anunțat că intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva actualului Guvern. Rămâne de văzut însă, dacă opoziția va face acest prim pas în declanșarea alegerilor anticipate pe care atât Președintele cât și prim-ministrul le urmăresc.

Citește și: Președintele și premierul: alegerile anticipate, cea mai bună opțiune pentru România. Care este procedura de declanșare a acestora?

Pe 18 decembrie 2019, Parlamentul, cu votul decizional al Camerei Deputaților, a adoptat legea care impune dublarea alocațiilor. Până astăzi legea nu a fost promulgată de Președintele Iohannis, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că, și în cazul în care va fi promulgată, va amâna punerea în aplicare a acesteia deoarece bugetul nu permite executarea măsurii adoptate.

Înainte de CEx-ul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că va convoca o sesiune extraordinară parlamentară pentru a elimina pensiile speciale, și a permite, astfel, bugetului de stat să plătească alocațiile ce ar urma să fie mărite:„Deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară cu ordinea de zi: eliminarea pensiilor speciale”.

Proiectul de legea pentru eliminarea pensiilor speciale, aflat în Parlament, a fost adoptat de comisiile de specialitate la finalul anului trecut, când parlamentarii au decis eliminarea tuturor pensiilor speciale cu excepția celor militare. Proiectul a fost însă amânat de la votul final din Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Ce presupune convocarea Camerei Deputaților în ședință extraordinară?

În calitate de președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu are puterea de a convoca deputații într-o sesiune extraordinară numai la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor.

Trebuie precizat faptul că Biroul permanent este format din președintele Camerei Deputaților, 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori.Președintele camerei conduce acest organ parlamentar. În prezent 5 din cei 13 membrii sunt adepți ai politicii social-democrate. Mai mult, 129 de membri PSD au fost aleși la Camera Deputaților, reprezentând mai mult de o treime a acestora.

Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde ordinea de zi, precum şi perioada de desfăşurare a sesiunii. Neaprobarea de către Cameră a ordinii de zi solicitate împiedică ţinerea sesiunii extraordinare.

Internetul este interzis în Cașmir de peste 150 de zile. Curtea Supremă a Indiei condamnă decizia Guvernului

Articolul precedent

#DosarulAngajărilorFictive –> Liviu Dragnea pledează nevinovat. ICCJ amână pentru 21 ianuarie pronunțarea cu privire la recursul în casație

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual