sursa foto: modernbuyer.ro
FactualSpot

Licitațiile publice se pot face acum prin mijloace electronice. Ministerul Justiției a precizat că ANABI a deschis o platformă online

0

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a lansat platforma online pentru derularea licitaţiilor publice prin mijloace electronice, a precizat Ministerul Justiţiei, luni, 15 iunie, într-un comunicat de presă. Printre categoriile de bunuri pot fi întâlnite: autovehicule, electronice, materiale construcție, stocuri de marfă și diverse.

Acest instrument inovativ, ce poate fi accesat la adresa de internet https://anabi.just.ro/licitatiionline, a fost dezvoltat în sensul de a facilita accesul potențialilor cumpărători la proceduri cu respectarea tuturor standardelor de distanțare socială și pentru reducerea la minimum a costurilor determinate de participarea la licitațiile clasice.

„Prin acest demers ANABI se alătură agențiilor de profil din Franța, Olanda, Marea Britanie, Belgia și SUA care implementează cu succes această bună practică. Prin digitalizarea procedurilor de lucru aferente organizării acestor licitații se asigură transparența și accesul facil la informații privind activitatea ANABI, fiind consolidate totodată mecanismele interne de management eficient al resurselor publice”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

„Continuăm drumul început acum 10 ani când am înființat biroul care a stat la baza constituirii ANABI. Digitalizarea va aduce mai multă eficiență în acțiunile instituției. Sunt mulțumit de activitatea conducerii acesteia. Sunt convins că va veni curând și ziua în care ANABI, prin cooperare cu partenerii instituționali interni și externi, va „peria” în detaliu jurisdicțiile „off shore” din toată lumea pentru a identifica activele financiare, mobiliare și imobiliare obținute prin infracțiuni și va contribui la recuperarea lor de către Ministerul de Finanțe. În joc va intra în curând și EPPO, Parchetul European. Facem eforturi, alături de Ministerul Public și Ministerul de Interne, pentru ca acțiunea instituțiilor de aplicare a legii să redevină eficientă”, a precizat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.

A.N.A.B.I. este o instituție publică de interes național cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiției și își desfășoară activitatea cu respectarea următoarelor principii: legalitatea, confidențialitatea, integritatea, autonomia operațională, celeritatea, eficiența și respectarea drepturilor și intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor și ale terților.

Scopul final al ANABI este acela de a asigura o creştere a ratei de executare a ordinelor de confiscare dispuse în materie penală, printr-o administrare eficientă a bunurilor sechestrate care sunt repartizate Agenţiei de procurori și judecători. Corelativ, vor creşte veniturile aduse la bugetul de stat, precum şi cele prin care se asigură despăgubirea victimelor infracţiunilor, inclusiv ale statului, când acesta s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În prezent, ANABI are în administrare/evidență bunuri indisponibilizate în procese penale în valoare cumulată de aproximativ 203.348.420 euro (cont unic, conturi în unități financiar-bancare și bunuri mobile aflate în administrare sau în procedură de valorificare).

Încă 166 de români infectați cu COVID-19. Numărul total a ajuns la 22.165. 15.817 persoane s-au vindecat și 1.427 au decedat

Articolul precedent

Plângerea penală prin care Iohannis era acuzat de instigare la ură a fost clasată de procurorii de la Parchetul de pe lângă ICCJ

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual