sursa foto: constantadeazi.ro
FactualSpot

Liberalizarea programelor de sănătate a intrat în vigoare. Pacienții sunt liberi să apeleze gratuit la serviciile spitalelor private

0

OUG 25/2020 privind liberalizarea programelor de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 12 februarie, ceea ce înseamnă că prevederile acesteia au intrat în vigoare.

Modificările adoptate pe data de 4 februarie prin Ordonanță de Urgență de către Guvernul Orban oferă posibilitatea pacienților să obțină tratamentul necesar atât într-un spital de stat cât și într-un spital privat, fără să plătească nimic în plus față de ce este acoperit prin asigurarea socială de sănătate obligatorie.

Toate serviciile medicale incluse în programele naționale de sănătate vor fi suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) și în cadrul spitalelor/clinicilor private. Până la intrarea în vigoare a Ordonanței Guvernului, legea (modificată în 2014) prevedea posibilitatea pacienților de a beneficia de tratamente medicale în mediul privat, în mod gratuit, doar pentru pentru serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale.

Pentru a afla care sunt serviciile medicale de care beneficiază o persoană asigurată conform Legii nr. 95/2006, verificați site-ul CNAS. De asemenea puteți consulta și lista serviciilor medicale care sunt sunt decontate din Fondul asigurărilor sociale de sănătate

OUG susține de asemenea, implementarea pentru prima dată a unui program dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Adoptarea Ordonanței de Urgență de către Guvernul Orban a fost aspru critică în mediul public, de către cei care cred în ipoteza privatizării în timp a serviciilor medicale. Actualul Ministru al Sănptății, Victor Costache, susține că modificările aduse vor da șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat. Acesta a subliniat că infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România, iar modificările aduse cresc accesibilitatea la mai multe centre, reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională, lucru care duce la salvarea mai multor vieți.

O modificare importantă vizează și Programul Național de Oncologie, fiind creat un subprogram de chirurgie oncologică.  Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

Bookster, dată în judecată de mai multe edituri din România. Biblioteca corporatiștilor, acuzată de concureță neloială

Articolul precedent

#DosarulViorelMocanu –> Meleșcanu, în urma audierilor la DNA: nu se pune problema cenzurării, nu primeam informații despre dosare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual