sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Lia Savonea continuă cu achiziția unui nou sediu pentru Consiliul Superior al Magistraturii

0

Începând cu data de 9 decembrie, la sediul CSM, vor fi deschise ofertele pentru achiziția unui sediu pentru Consiliul Superior la Magistraturii (CSM), imobil evaluat la 84.600.000 de lei, inclusiv TVA (aproape 18 milioane de euro), conform unui anunț postat pe site-ul instituției.

Această achiziție este una destul de costisitoare și a reprezentat miza unui conflict deschis între fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, și șefa CSM, Lia Savonea, pentru o perioadă îndelungată.

Ana Birchall mai susținea că suma ce ar fi cheltuită cu achiziția unui sediu ar putea fi redirecționată și folosită de către instanțele de judecată, care au nevoie de fonduri, iar CSM să fie găzduit în viitorul „Cartier al Justiției”, în zona Esplanada (Unirii), unde se vor afla sediile principalelor instanțe și parchete din România. “Cartierul Justiţiei” ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 130.000 – 150.000 de metri pătraţi fără parcări, propunea Viorica Dăncilă în august.

Sursa de finanțare a achiziției este bugetul de stat, prin bugetul CSM.

Fostul ministru al Justiției i-a pus în vedere Liei Savonea faptul că riscă să nu mai primească loc în viitorul „Cartier al Justitiei”, în cazul în care achiziționează un sediu nou pentru CSM, având în vedere principiul evitării dublei finanțări din fonduri publice.

Conform Legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, în art. 4, alin. 1 se arată că: „Principiile care stau la baza procedurii selecţiei publice de proiecte în vederea acordării finanţărilor nerambursabile din fonduri publice sunt: e) excluderea dublei finanţări, în sensul că aceeaşi activitate urmărind realizarea unui interes general, regional sau local nu poate beneficia de acordarea mai multor finanţări nerambursabile de la mai multe autorități finanţatoare sau din alte fonduri publice.”

Așa cum arată caietul de sarcini, imobilul ar trebui să fie situat într-o zonă centrală a Capitalei și să aibă o suprafață totală desfășurată de aproximativ 12.000 mp.

Birourile membrilor CSM vor avea câte 55 mp, ceea ce reprezintă cu aproximație dimensiunea unei săli de judecata, fiind dotat fiecare cu un grup sanitar propriu, așa cum se arată în cerințe.

Criteriul de atribuire este oferta conformă, aceasta însemnând cel mai bun raport între preț și indicatorii tehnico-economici.

Consiliul Superior al Magistraturii arată că achiziționarea unui sediu ar rezolva „problemele de spații necesare care să corespundă necesităților actuale.”

Documentația de atribuire poate fi accesată pe site-ul CSM.

Revoltă în PSD după reapariția lui Gabriel Oprea. Cum a ajuns fostul social-democrat vicepreședinte în CEx

Articolul precedent

#DosarulColectiv –> Procururii DNA cer condamnarea pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, pentru Piedone și ceilalți funcționari inculpați

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual