sursa foto: blog.myvr.com
FactualSpot

Legea turismului adoptată tacit de Senat se opune serviciilor Airbnb și Booking

0

Guvernul a înaintat Parlamentului pe data de 14 mai o inițiativă legislativă denumită Legea turismului,  proiect care vizează un control mai viguros asupra activităților din domeniul turismului în conformitate cu principiile echității, competitivității, accesibilității, sustenabilității și dezvoltării durabile.

Prima Cameră sesizată pentru adoptarea acestui proiect de lege a fost Senatul (la data de 28 mai) având la dispoziție un termen de 60 de zile pentru a dezbate și a adopta forma legii care urmează a fi trimisă mai apoi forului decizional, în Camera Deputaților. Ieri însă, termenul s-a împlinit și astfel s-a considerat că Senatul a adoptat în mod tacit forma depusă de Guvern.

Prin intermediul acestui proiect de lege se urmărește descentralizarea unor competențe ale Ministerului Turismului prin transferul unor activități turistice către autoritățile locale, cum ar fi: clasificarea unităților de cazare, omologarea pârtiilor și traseelor turistice, autorizarea plajelor ori acordarea de autorizații ghizilor.

Însă o măsură care a atras atenția întreprinzătorilor din domeniul turismului constă  în interdicția impusă site-urilor sau platformelor dedicate închirierii spațiilor de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate.

Conform inițiativei legislative ”În scopul protecției turiștilor, al asigurării calității și siguranței în furnizarea serviciilor turistice, precum și în vederea stabilirii unor standarde unice calitative și cantitative este interzisă desfășurarea activităților specifice și prestarea serviciilor turistice fără autorizațiile emise în conformitate cu prevederile legale în vigoare.” 

Încheierea sau subînchirierea unui spațiu dintr-un imobil neclasificat, în scopul înnoptării, către turist pentru o perioadă mai mică decât o lună calendaristică este considerată cazare turistică prin acest proiect de lege, incluzându-i aici și pe cei care dau spre folosință astfel de spații pe aplicațiile Airbnb sau Booking.

Așadar, persoanele fizice care închiriază camere, apartamente sau chiar imobile în regim turistic vor fi obligate să obțină de la autoritățile locale certificate de înregistrare ca operatori economici din turism. Cei care vor continua să comercializeze astfel de servicii fără înregistrare vor risca în urma controalelor de specialitate, amenzi cuprinse între 20.800 și 31.200 de lei.

Un alt aspect care prezintă subiectul reglementărilor cuprinse în Legea turismului este controlul realizat asupra operatorilor economici de un ”mistery guest”, agentul nefiind obligat să prezinte legitimația de control iar actul de control este prezentat la finalul verificării activității turistice.

Astăzi, putem spune că avem un act normativ care simplifică legislaţia din acest sector, dar care este extrem de important având în vedere că urmăreşte şi colectarea de date statistice corecte despre circulaţia turiştilor din România, dar care nu presupune colectarea datelor cu caracter personal. Totodată, în legea turismului este prevăzută şi înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, un alt punct din Programul de Guvernare. Astfel, încurajăm parteneriatul dintre mediul privat şi cel public, prin intermediul căruia se vor stabili priorităţile de promovare a zonelor turistice”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif la momentul înaintării de către Guvern a proiectului pentru adoptarea în Parlament.

Olandezul Johannes Visscher, suspectul crimei săvârșite asupra fetiței de 11 ani din Dâmbovița, s-a sinucis

Articolul precedent

Apple premiază doi români care au descoperit o vulnerabilitate în sistemul de operare iOS

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual