sursa foto: liceul-ghibu.com
FactualSpot

Legea privitoare la educația sexuală în școli rămâne în aer până la începutul anului școlar

0

Sesizarea formulată pe 24 iunie de Președintele Klaus Iohannis pentru controlul de constituționalitate al legii adoptate în Parlament, prin care educația sexuală, redenumită educație sanitară, poate fi predată în școli numai cu acordul părinților, va fi dezbătută de judecătorii Curții Constituționale pe data de 16 septembrie, la 2 zile după debutul anului școlar.

Tergiversarea procedurii legislative semnifică amânarea cu cel puțin încă un semestru a includerii în programa școlară a educației sexuale în școli. România este a doua țară din Uniunea Europeană, după Bulgaria, la numărul de adolescente însărcinate, acesta fiind principalul motiv pentru care programele de educaţie pentru viaţă să fie efectiv puse în practică cel puţin o dată pe semestru, așa cu prevedea proiectul în forma sa inițială.

Legea adoptată după votul decizional al deputaților din data de 3 iunie, a fost trimisă spre promulgare Președintelui, care și-a exercitat dreptul de a trimite proiectul către un control de constituționalitate înainte de a-l promulga.

Așadar, proiectul de lege adoptat în Parlament NU a intrat în vigoare și nu va intra până la publicarea în Monitorul Oficial al decretului de promulgare a legii.

În sesizarea CCR, Președintele susține că a fost încălcată procedura legislativă, prin depășirea competențelor de către Camera Deputaților, care au formulat amendamente al cărui obiect de reglementare a fost complet diferit  de cel avut în vedere de inițiator și, implicit, de cel adoptat de prima Cameră. Unele dintre aceste amendamente sunt de competența Senatului, în calitate de cameră decizională.

Preşedintele Iohannis arată că, în forma iniţiatorului, iniţiativa legislativă conţinea zece articole şi aducea Legii nr. 272/2004 un număr de 40 modificări şi completări, iar Camera Deputaţilor a amendat „substanţial” actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.

Este criticată înlocuirea termenului de „educație sexuală” cu „educație sanitară” precum și eliminarea sintagmei „o dată pe semestru” din cuprinsul textului legii modificate, care se referea la frecvența acestor programe școlare.

Provincia Hebei din China reintră în carantină, după ce s-a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19

Articolul precedent

François Fillon, fost premier al Franței, a fost condamnat la închisoare pentru angajarea fictivă a soției sale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual