sursa foto: wall-street.ro
FactualSpot

Legea privind statutul polițiștilor de penitenciare adoptată în Parlament

0

Ieri a fost votată în Parlament Legea privind statutul polițiștilor de penitenciare. Demersul legislativ inițiat și susținut de Guvernul României, prin Ministerul Justiției reprezintă o materializare a promisiunii asumate de  ministrul Ana Birchall în discuțiile purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul penitenciar.

Acest rezultat încununează munca susținută a inițiatorului, a specialiștilor din Administrația Națională a Penitenciarelor și a sindicatelor din sistemul penitenciar, dar în egală măsură este rezultatul eforturilor depuse de către Parlamentul României, îndeosebi de membrii comisiilor de specialitate implicate în procesul de avizare”, a declarat Ana Bichall.

Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Justiției, unul dintre efectele adoptării legii privind statutul polițiștilor de penitenciare este acela al posibilității inițierii unor demersuri legislative concrete pentru înlăturarea blocajului existent la acest moment în ceea ce privește ocuparea posturilor vacante din sistemul penitenciar (datorită dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale a României nr. 90/2019).

În prezent, persoanele care ocupă funcții de conducere în cadrul sistemului administrației penitenciare sunt numite pe o perioadă nedeterminată. Proiectul urmărește ca, prin instituirea mandatelor pe perioadă limitată (4 ani) pentru o serie de funcții de conducere din sistemul administrației penitenciare, să se asigure un act de management mai eficient, printr-o mai mare responsabilizare a persoanelor care dețin aceste funcții, să se încurajeze pregătirea profesională a persoanelor care aspiră la o astfel de funcție și să deschidă accesul și altor persoane din cadrul sistemului la ocuparea de selecție obiectivă.

Legea introduce dispoziții referitoare la instituirea mandatelor de 4 ani pentru funcțiile de director general, directori generali adjuncți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și directorilor de unitate, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în condițiile legii, pentru încă un mandat de 4 ani.

Contestațiile cu privire la organizarea și desfășurarea referendumului pe ordinea de zi la CCR

Articolul precedent

Președintele Comisiei de întocmire a subiectelor la licență în Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu a fost reținut de procurori

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual