sursa foto: observatorulph.ro
FactualSpot

Legea care va intra în vigoare pe 26 ianuarie conferă polițiștilor mai multă putere. Ce prerogative se vor schimba?

0

Legea 192/2019 adoptată de Parlament pe 25 octombrie prevede modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Normele care au suferit modificări sunt cuprinse în:

  • Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
  • Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române;
  • OUG 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române;

Una din cele mai importante amendamente aduse normelor menționate privește prerogativele polițistului pe care le poate exercita în îndeplinirea obligației sale de a lua măsurile necesare pentru înlăturarea pericolelor care amenință ordinea publică sau siguranța persoanelor, în toate situațiile în care ia cunoștință direct ori când este sesizat despre acestea.

Astfel, polițistul este îndreptățit să pătrundă, în orice mod, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru:

a) a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol;

b) a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată;

c) a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu;

d) a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.

Deși nu este menționat nimic referitor la pătrunderea în locuința cuiva în lipsa unui mandat de percheziție domiciliară, aceste dispoziții vin să pună în concordanță dispozițiile legale cu cele cuprinse în Constituția României la  art.27 alin(2) lit. b și d și alin(4), acolo unde sunt prevăzute excepțiile de la principiul inviolabilității domiciliului.

Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;
b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.
(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.
(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

Modificările aduc și amenzi mai mari în cazul refuzului la legitimare sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică: în prezent  amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei dar va putea ajunge de până la 1.500 de lei, minimul fiind ridicat la 500.

Noua lege vine şi cu amenzi mai aspre pentru cei care organizează petreceri cu caracter privat și utilizează  aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban: amenda va fi între 2.000 și  3.000 lei.

Tulburarea liniștii vecinilor în mod repetat în interval de 24 de ore va fi mai drastic amendată de acum încolo, cu amenzi de până la 3 000 de lei și prestarea a 70-120 de ore în folosul comunității.

Marcel Vela publică deciziile CNSAS referitoare la inexistența unei colaborări cu Securitatea din partea sa

Articolul precedent

Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe, mesaje pe Twitter cu privire la conflictul dintre SUA și Iran

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual