sursa foto: crystal-vet.ro
FactualSpot

Legea care oferea monopol medicilor veterinari pe farmacii și cabinete, declarată ca neconstituțională de CCR

0

Legea care le dă medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și în tratarea animalelor a fost declarată miercuri, 18 noiembrie, neconstituțională de către CCR, arată un comunicat al Curții.

Sesizarea de neconstituționalitate a legii a fost făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber. Printre inițiatorii proiectului de lege se numără coaliția parlamentară PSD-PNL și parlamentari USR, USMR și PMP, a trecut deja de Senat și urmează să fie votat în ședința de plen a Camerei Deputaților de mâine, 6 octombrie.

Proiectul de lege impune un monopol al medicilor veterinari atât pe piața farmaciilor veterinare, cât și pe piața tratamentelor, interzicându-le tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale altfel decât în prezența medicului.

Prevederile principale ale proiectului de lege sunt:

  • farmaciile veterinare și cabinetele veterinare pot funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. În prezent, aproximativ 40% din piața farmaciilor veterinare e formată din farmacii care nu sunt deținute de medici veterinari;
  • interdicția ca tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele în lipsa medicului veterinar;
  • interdicția ca persoanele fizice care dețin animale de companie să își trateze singure animalele.

Aceasta este a doua încercare inițiată de ministrul Adrian Oros, medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România, de a favoriza medicii veterinari. În noiembrie 2019, Parlamentul a votat un proiect la care Oros a fost co-inițiator, în care se prevedea că medicii veterinari concesionari trebuie să primească indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună.

Intrarea în vigoare ar fi produs modificări majore pe piața tratamentului animalelor, ținând cont că, în România, profesează circa 7.000 de medici veterinari, aducându-i pe aceștia în imposibilitatea de a acoperi toate domeniile pe care vor primi monopol.

OUG privind posibilitatea reducerii timpului de muncă, adoptat în unanimitate de plenul Camerei Deputaților

Articolul precedent

Cei trei suspecți în cazul victimei arse din Giurgiu au fost reținuți pentru 30 zile

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual