sursa foto: http://m.cugetliber.ro
FactualSpot

#LecțiadeCivism –> Ce trebuie să faci ca șofer în cazul în care traficul este blocat și ambulanța este în spatele tău. Explicații și video

0

Se întâmplă adeseori să ne regăsim în trafic, în mijlocul unui ambuteiaj iar din spate să se audă sirena unei ambulanțe care se apropie pe sensul nostru de circulație. Din păcate, șoferii tratează uneori cu indiferență autovehiculele echipate cu semnalele speciale sonore și de avertizare luminoasă.

Traficul din România nu este un exemplu, cu atât mai puțin în situații de urgență. Șoferii nu văd importanța acelor câteva clipe câștigate în trafic prin manevrele realizate de ambulanțe, însă pentru o persoană aflată în stare critcă, chiar și o secundă poate face diferența între viață și moarte.

Cum trebuie să acționeze un șofer?

Legislația în vigoare prevede anumite obligații pentru șoferii angajați în trafic în astfel de situații. Articolul 37 din Codul rutier (OUG nr.195/2002) dispune:

(1)Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare rosie si sonore. 

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligati să reduca viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore. 

Menționăm faptul că autovehiculele serviciului de ambulanță sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră; autovehiculele aparținând popierilor, de culoare roșie, iar cele apartinând poliției pot utiliza ambele categorii de semnale luminoase.

De asemenea, la art.130 este specificată obligația de a acorda prioritate de trecere de către conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecție, simultan cu un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele luminoase și sonore.

Cum acordăm prioritate mașinilor de intervenție?

Există anumite reguli clare pe care atât șoferii de ambulanțe cât și ceilalți șoferi trebuie să le știe. Spre exemplu:

  • dacă avem o șosea cu o bandă dus, o bandă întors, salvarea merge pe mijloc, printre benzi.
  • dacă avem o șosea cu două benzi dus și două benzi întors, salvarea merge între cele două benzi, nu merge între banda 2 și parapet, merge între banda 1 și banda 2.
  • dacă avem un drum cu 3 benzi pe sensul de mers, salvarea merge între banda 2 și banda 3.

În România șoferii nu înțeleg  de cele mai multe ori, că în cazul trecerii unei autospeciale de intervenție cu semnalele speciale sonore și luminoase pornite, nu mai au prioritate regulile de circulație.

Astfel, dacă semaforul indică culoarea roșie, însă din spate se apropie o mașină de intervenție, primele mașini care stau în rând la semafor trebuie să încerce să avanseze în intersecție facilitând astfel trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară.  Acestea din urmă pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulație, cu excepția celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acțiuni de interveție  sau în misiuni care au caracter de urgență.

SURSE: Codul administrativ va fi adoptat azi prin OUG

Articolul precedent

Proiect de lege: Codul rutier va reglementa în ce condiții vei putea să circuli cu trotineta electrică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual