sursă foto: twitter/AnnLinde
FactualSpot

Laureata Premiului Nobel înconjurată de un zid diplomatic de protecție împotriva autorităților din Belarus

0

Reprezentanții diplomatici din mai multe țări europene s-au arătat a fi solidari cu cetățenii din Belarus, care perseverează în lupta lor pentru democrație, în ciuda acțiunilor represive din partea autorităților statului condus de Aleksandr Lukaşenko.

Mai mulți diplomați europeni, printre care și ambasadorul român, Viorel Moșanu, au mers acasă la Svetlana Alexievich pentru a-i asigura protecție și a preveni o posibilă arestare a acesteia.

Svetlana Alexievich, fostă laureată a Premiului Nobel, este ultimul membru din Consiliului de Coordonare format de opoziţie care nu a fost arestată sau nu a părăsit țara forțat. Scriitoarea a îndemnat protestatarii să vină la domiciliul acesteia, în urma unor amenințări. Aceasta a relatat că au existat încercări de intimidare și de pătrundere în locuința sa a unor oameni mascați.

Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a distribuit o imagine pe rețeaua de socializare, Twitter, în care autoarea este înconjurată de diplomați europeni, ambasadori din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria.

Amenințări, arestări și exil forțat pentru membrii opoziției…aceasta este o violare serioasă adusă protestelor de natură pașnică. Sunt fericită să pot împărtăși această poză făcută acum câteva momente în Minsk „ a adăugat aceasta.

Consiliul de Coordonare dorea existența unui dialog între societate și autorități. Nu eram pregătiți pentru lovitură de stat, nu a fost consiliul care s-a revoltat. Țara s-a revoltat. a transmis Svetlana Alexievich într-o declarație postată pe site-ul din Belarus, PEN centre,

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a fost somat pe 15 august să ia poziție față de evenimentele din Belarus. Astăzi, acesta a declarat că ”azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive.”

 

Ministerul Sănătății propune interzicerea comercializării băuturilor energizante minorilor

Articolul precedent

Donald Trump a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual