sursa :cotidianul.ro
FactualSpot

Laura Codruța Kövesi, oficial primul procuror-șef european. A primit și confirmarea de la Parlamentul European

0

Dacian Cioloș a anunțat, printr-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, faptul că Laura Codruța Kövesi a fost confirmată și de Parlamentul european drept procuror-șef european.

Cioloș, președintele PLUS și al grupului Renew Europe, a participat miercuri la Conferința Președinților din Parlamentul European, în cadrul căreia s-a făcut ultimul pas pentru validarea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European (EPPO).

La sfârșitul lunii anterioare, Laura Codruţa Kovesi a fost votată la șefia Parchetului European cu o majoritate covârşitoare în Comitetul Reprezentanților Permanenți din Uniunea Europeană (COREPER) – și anume cu 17 voturi din 22. Decizia s-a luat cu majoritate simplă, prin vot secret exercitat cu ajutorul buletinelor de vot.

Parchetul European (EPPO) a apărut ca urmare a cooperării consolidate dintre mai multe state membre ale Uniunii Europene cu scopul de a combate mai eficient frauda împotriva finanțelor UE. În prezent 22 de state membre s-au alăturat acestui demers de protejare a bugetului Uniunii. Odată ce va deveni funcțional, acesta va a fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE precum: corupția, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Această nouă instituție va lucra în strânsă legătură cu autoritățile naționale de aplicare a legii și va colabora și cu alte organisme europene precum Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust) și Oficiul European de Poliție (Europol).

Parchetul European trebuie să fie înființat și operațional până în noiembrie 2020. Pentru a vedea care vor fi atribu’iile Laurei Kovesi, click AICI.

Fondul școlii, cutuma învățământului în România. O elevă a fost pusă la colț pentru că a demonstrat că această pratică există în liceul său

Articolul precedent

Reuniunea Consiliului European pe tema Brexit și relația UE cu Turcia. Klaus Iohannis, joi și vineri, la Bruxelles

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual