FactualSpot

Laura Codruţa Kövesi, confirmată de Consiliul UE în funcţia de procuror-şef european

0

Consiliul Uniunii Europene a aprobat numirea Laurei Codruța Kovesi în funcţia de procuror-şef european, ce reprezintă o confirmare a votului decisiv din 24 septembrie.

La sfârșitul lunii anterioare, Laura Codruţa Kovesi a fost votată la șefia Parchetului European cu o majoritate covârşitoare în Comitetul Reprezentanților Permanenți din Uniunea Europeană (COREPER) – și anume cu 17 voturi din 22. Decizia s-a luat cu majoritate simplă, prin vot secret exercitat cu ajutorul buletinelor de vot.

”Prioritatea Consiliului este ca Parchetul Europeană să înceapă să funcționeze înainte de noiembrie 2020. Doamna Kovesi va avea sarcina de a construi Parchetul European de la zero”, a relatat Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiției din Finlanda.

„Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj”, anunțase președintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).

Potrivit Regulamentului (UE) 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO), procurorul șef european va fi numit de comun acord de către Parlamentul European și Consiliu pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Ea urmează să fie asistată de doi deputați.

Astfel, următorul pas este ca Parlamentul European, prin procedura sa internă, să ia act și să valideze decizia de astăzi a Consiliului UE.

Pentru a vedea care vor fi atributiile Laurei Kovesi, click AICI.

Rusia a mijlocit negocierile dintre guvernul sirian și Forţele Democrate Siriene. 400.000 de persoane ar putea avea nevoie de ajutor și protecție

Articolul precedent

Nicușor Dan se bucură de susținerea membrilor USR București pentru a candida la Primăria Capitalei. Validarea sa este amânată până după prezidențiale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual