sursa foto: Youtube
FactualSpot

Lady Gaga acuzată că a plagiat melodia „Shallow”! Avocatul artistei: „Gestul este rușinos și greșit!”

0

Avocatul artistei Lady Gaga respinge pretențiile formulate de către compozitorul și cântărețul Steve Ronsen potrivit cărora piesa „Shallow” a fost plagiată folosind fragmente din compoziția sa muzicală din 2012 „Almost”.

Într-un interviu realizat pentru TODAY și Entertainment Tonight, avocatul Orin Snyder numește pretențiile lui Ronsen și ale avocatului său, Mark D. Shirian, ca fiind „un gest rușinos și greșit”. Apărătorul starului consideră că aceasta este doar o încercare a celor doi de a face bani  de pe spatele unui artist de succes și își exprima public susținerea față de Lady Gaga, față de curajul și integritatea de care a dat dovadă pentru a lupta în numele tuturor artiștilor ce se regăsesc în poziția sa, căci sunt mulți cei care se lovesc de astfel de pretenții pline de oportunism.

Avocatul Sydner a adoptat de asemenea, o poziție contrară afirmațiilor lansate de specialistul muzicolog la care a apelat Ronsen. Potrivit declarațiilor avocatului, acesta i-a comunicat cântărețului o îndelungată listă a constatărilor realizate de numele celor mai calificați specialiști în muzică, potrivit cu care nu există nicio similitudine între cele două piese în baza căreia Lady Gaga ar putea fi acționată pentru plagiat.

Ba chiar și propriul consultant muzical al lui Shirian a recunoscut că fragmentul compus din cele 3 acorduri succesive a fost întâlnit și des folosit și în alte compoziții muzicale anterior datate piesei sale.

Piesa „Shallow” se bucură se un enorm succes după debutul avut în filmul „A Star Is Born” cumulând în 2018 două premii Grammy, un Golden Globe și primul premiu Oscar al cântăreței Lady Gaga din cele trei nominalizări obținute până în prezent.

Gestionarea atributului patrimonial al drepturilor de autor

Autorul unei opere literare, artistice sau ştiinţifice, precum şi  a altor opere de creaţie intelectuală se bucură de drepturile de autor corespunzătoare creațiilor sale și de atributele de ordin moral și patrimonial al acestor drepturi, potrivit Legii 8/1994 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Potrivit art. 12 al legii mai sus menționate:  Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii. La art.13 sunt enumerate cazurile în care se naște un drept patrimonial în persoana autorului de a autoriza sau interzice utilizarea unei opere în următoarele modalități:

  • reproducerea operei;
  • distribuirea operei;
  • importul în vederea comercializării pe piaţa internă a copiilor realizate, cu consimţământul autorului, după operă;
  • închirierea operei;
  • împrumutul operei;
  • comunicarea publică, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispoziţia publicului, astfel încât să poată fi accesată în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de către public;
  • radiodifuzarea operei;
  • retransmiterea prin cablu a operei;
  • realizarea de opere derivate.

Autorii se bucură de aceste drepturi de autor pe tot parcusul vieții sale și pot alege să mandateze un organism de gestiune colectivă pentru a exercita drepturile în numele și pe seama autorului.

CREDITAM(Centrul Român pentru administrarea drepturilor artiști interpreți ) este cel mai cunoscut organism de gestiune colectivă  al drepturilor pentru numeroși artiști din România cât și al multor artiști consacrați din afară.

Asociația non-profit înființată în 1996 are ca scop colectarea și repartizarea banilor cuveniți artiștilor proveniți din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile de radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, restaurante, hoteluri, baruri, discoteci, organizatori de evenimente artistice etc.

Rectificarea bugetară aduce un miliard de lei în minus pentru Educație. Guvernul nu și-a făcut tema: programul „Merg la școală” nu a fost pregătit

Articolul precedent

Obiectivele urmărite de Președintele Iohannis pentru viitoarea întrevedere cu Donald Trump

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual