sursa foto: romaniatv.net
FactualSpot

L. Orban: Avocatul Poporului nu mai este de mult Avocatul Poporului. Voi solicita parlamentarilor liberali să investigheze posibilitatea unei demiteri

0

Premierul Ludovic Orban, nemulțumit de sesizarea la Curtea Constituţională a României a legii privind impozitarea pensiilor de către Avocatul Poporului, a semnalat, vineri, 19 iunie, că Renate Weber este „apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari.”

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu o excepție de neconstituționalitate cu privire la aceasta lege, precizând că există multiple motive de neconstituționalitate. Weber a explicat într-o intervenție la Digi24 că Legea pentru impozitarea pensiilor încalcă articolele 16 și 56 din Constituție, anume încălcarea drepturilor şi libertăţilor consacrate prin Constituţie privind ajustarea justă a sarcinilor fiscale impuse de sistemul legal.

În urma vizitei la amplasamentul Aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav, prim-ministrul a declarat că: „Avocatul Poporului nu mai este de mult Avocatul Poporului. Renate Weber s-a comportat ca avocatul celor care au încălcat legea în perioada epidemiei şi au pus în pericol sănătatea celorlalţi prin nerespectarea regulilor. Renate Weber s-a arătat a fi prietenul PSD, avocatul PSD şi acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, cei cu pensii de peste 7.000 (n.r. lei) – aici nu este vorba de toţi cei care s-au pensionat, indiferent că este vorba de militari, poliţişti, jandarmi, ei de regulă au pensii de 3.500 – 4.500 cei care au lucrat în operativ, fără să fie în vârfurile de conducere ale diferitelor sisteme publice – deci se arată a fi apărătorul celor care beneficiază pensii anormal de mari, cei care au abuzat legislaţia pensiilor, au profitat de orice portiţă şi şi-au umflat pensiile cu pompa.”

Orban a anunţat că le va solicita parlamentarilor liberali să investigheze posibilitatea de o demite pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului: „Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber, care nu se comportă ca Avocat al Poporului, pentru a numi în sfârşit un Avocat al Poporului care într-adevăr să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români.”

Avocatul Poporului reprezintă autoritatea publică autonomă și independentă față de orice altă autoritate publică care a fost instituită pentru a asigura apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, potrivit legii.

Parchetul de pe lângă ICCJ susține că propunerea de desfiinţare a SIIJ este deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege

Articolul precedent

Parlamentul European dorește ca liderii chinezi să fie sancționați cu privire la legea securității naționale prin care au preluat controlul asupra Hong Kong-ului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual