sursa: wall-street.ro
FactualSpot

Kövesi scoasă de sub control judiciar. Azi se poartă negocieri intense pentru funcția de procuror-șef European.

0

Instanța supremă a decis cu o seară în urmă ridicarea măsurii preventive a controlului judiciar în cazul fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi. Această hotărâre implică revocarea interdicțiilor, incluzând-o și pe cea de a părăsi țara. Decizia Înaltei Curți este definitivă.

Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestație toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie și nulitățile care eu consider că s-au făcut în dosar. O să vedem motivarea[..] Acum pot să părăsesc și țara. S-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile și mi s-a admis contestația” a declarat fosta șefă DNA, Kövesi după ce a părăsit sediul Înaltei Curți.

Laura Codruța Kövesi are în prezent calitatea de inculpat în dosarul în care este judecată pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.Vinerea trecută, secția pentru anchetarea magistraților a dispus începerea urmăririi penale și plasarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile în persoana fostei șefe DNA.

Controlul judiciar reprezintă una dintre cele 5 măsuri preventive, ce poate fi dispusă față de inculpat, fie de către procuror în cursul urmăririi penale, fie de judecătorul de cameră preliminară în procedura de cameră preliminară, ori de către instața de judecată în cursul judecății.

Pe tot parcursul aplicării acestei măsuri preventive, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat
  • să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței
  • să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea organul judiciar care a dispus măsura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar să respecte una sau mai multe dintre obligațiile prevăzute în art.215 alin (2) din Codul de procedură penală. Una dintre aceste obligații care a și fost impusă doamnei Kövesi, constă în a nu depăși teritoriul țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului de caz, interdicție ce putea duce la periclitarea candidaturii sale la funcția de procuror general european.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și-a exprimat ieri, în deschiderea ședinței Parlamentului, susținerea față de Laura Codurța Koveși. Aceasta rămâne candidata propusă de Parlamentul European și se bucură de încredera și de sprijinul instituței a cărei candidată este.

Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruţa Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror şef, a fost pusă de autorităţile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertăţii sale personale, nu poate să părăsească ţara fără autorizaţie, trebuie să se prezinte zilnic la poliţie şi nu poate să facă declaraţii de presă. Pe baza principiului neingerinţei şi neimplicării în activităţile autorităţilor judiciare şi cerând respectarea prezumpţiei de nevinovăţie, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situaţia astfel creată. Cer, deci, autorităţilor române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre şi instituţii şi să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror european şef. Astăzi voi scrie o scrisoare autorităţilor române, aşa cum s-a hotărt în această dimineaţă de Conferinţa Preşedinţilor”, a declarat Antonio Tajani.

În decursul zilei de astăzi este programată a treia rundă de negocieri, între reprezentanții Parlamentului European și Consiliului UE pentru numirea viitorului procuror-șef european. Înafară de reprezentanta țării noastre care se bucură de susținerea Parlamentului UE, mai este în cursă reprezentatul francez, Jean-Francois Bohnert susținut de Consiliul UE. Negocierile derulate în rundele precendente au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre instituții nu a fost dispusă să facă un compromis.

12 ambasade străine au postat pe Facebook un mesaj de îngrijorare cu privire la ordonanţele din justiţie

Articolul precedent

Conflict deschis în interiorul NATO: Turcia cumpără armament rusesc

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual