sursa: playtech.ro
FactualSpot

Klaus Iohannis refuză propunerile miniștrilor. Cere Guvernului prezentarea în fața Parlamentului pentru un vot de validare

0

La ora 17:00, Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în răspuns la propunerile înaintate ieri de prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru funcțiile vacante din Guvern precum și pentru cele care urmează să rămână vacante la expirarea interimatului.

Președintele a declarat că numirea miniștrilor propuși de Dăncilă ”este neavenită” și că o refuză în mod clar. ”Această solicitare este cras neconstituțională!”

”Trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului, dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva”mai spune președintele.

Redăm în continuare textul declarației de presă:

”Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.

Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!

Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.

După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.

Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!

Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.

Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”

Începând cu 14 septembrie, un Regulament UE impune standarde de securitate mai ridicate plăților efectuate cu cardul sau prin aplicațiile de Home’Banking. ING a introdus condiții mai stricte de autorizare a plăților

Articolul precedent

Teodor Meleșcanu va contesta în instanță excluderea sa din ALDE. Tăriceanu încearcă să pună stop jocurilor Guvernului Dăncilă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual