sursa: Digi24.ro
FactualSpot

Klaus Iohannis propune un pact politic pentru România europeană

0

Șeful statului invită partidele politice să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României, un pact politic pentru România europeană. Acest demers a fost considerat necesar de către Klaus Iohannis în urma consultărilor desfășurate în ultimele două zile cu grupurile politice, la Cotroceni.

Proiectul acestui acord național vizează în esență următoarele chestiuni:

  • Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție;
  • Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare cât și transpunerea dreptului altor autorități Constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe;
  • Revizuirea legilor justiției în acord cu recomandările venite în ultimul an de la Comisia de la Veneția, de la Comisia Europeană dar și de la GRECO (organizația anti-corupție a Consiliului Europei);
  • Adoptarea modificărilor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția.

Conform președintelui, acordul va fi trimis imediat partidelor parlamentare și pus la dispoziția publicului interesat prin intermediul presei.

„Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna acest acord național. “ a conchis președintele Iohannis.

Decizia privind completurile de 3 judecători de la Înalta Curte se lasă așteptată

Articolul precedent

Neconstituționalitatea legii privind repatrierea rezervei de aur a României va fi analizată de CCR pe 26 iunie.

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual