sursa foto: Administrația Prezidențială
SpotVideo

Klaus Iohannis lansează un nou atac spre opoziție: „românii se confruntă cu doi inamici, SARS-CoV2 și PSD”

0

De la sediul Administrației Prezidențiale, Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă despre menținerea obligației de a respecta în continuare măsurile impuse prin decretele prezidențiale de instituire și prelungire a stării de urgență, precum și a celor cuprinse în ordonanțele militare.

Nu e cu totul surprinzător că sancțiunile sunt discutate, discutabile. Ele au fost utile. Surprinzătoare e perspectiva unor autorități care prin natura juridică au obligația constituțională de a nu pierde din vedere interesul general al societății. Fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți. 

Pericolul epidemiei nu a trecut ieri o dată cu decizia CCR. Responsabilitatea fiecăruia dintre noi este în continuare aceeași. Regulile și sancțiunile nu au avut și nu au alt scop decât protejarea sănătății și vieții fiecăruia dintre noi. Numai respectând aceste măsuri vom putea relua activitățile cotidiene” a spus Klaus Iohannis.

Președintele a criticat reacția de satisfacție opoziției față de decizia CCR privind amenzile instituite în această perioadă de stare de urgență, susținând că este o dovadă că pentru acești politicieni, interesul politic este mai presus de oameni.

În cadrul discursului său, Președintele a adus comentarii tranșante referitoare la poziția și acțiunile adoptate de PSD, atât în situația actuală în care România este afectată de pandemia cu noul coronavirus, cât și în contextul activității sale anterioare prin care a pus țara în posturi jenante în fața partenerilor europeni.

Atrage atenția față de „oamenii trecutului care vor să se întoarcă la corupție, proastă guvernare, PSD și acoliții săi”, că fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție a întregii națiuni să eșueze. Pentru a exemplifica a reamintit de două proiecte legislative inițiate de PSD care ar fi dăunat bugetului României și care s-au dovedit a fi neconstituționale: suspendarea plăților la credite și la utilități, „legi scrise prost și populist fără criterii clare de aplicare.”

Președintele Iohannis a făcut referire și la decizia CEDO în procesul intentat de fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi împotriva României, pentru nerespectarea unor drepturi fundamentale, în situația în care a fost demisă din funcție la cererea ministrului de Justiție de atunci, Tudorel Toader, executarea acestui ordin fiind asigurată de o decizie CCR.

Agenda reală a PSD-iștilor, pe care nu au abandonat-o nici acum, este de a alunga din funcții pe cei competenți, pentru a-și crea instrumente de presiune pe dosare, pentru a scăpa de urmăriri penale, pentru a-și da amnistii și grațieri, iar prin ceea ce continuă să facă dovedesc că nu au abandonat acest obiectiv: controlul politic pe justiție” susține șeful statului.

Printre declarațiile dure făcute în această seară, Președintele a dorit să arate că PSD a rămas un partid preocupat să-și salveze baronii, dând exemplu faptul că a dorit să permită unor aleși locali declarați incompatibili să candideze la primării sau pentru alte funcții, și aducând la cunoștință că au existat peste 1000 de cazuri de aleși locali care au încălcat legea.

”În timp ce atenția publică era concentrată asupra altor subiecte, PSD era ocupat să lovească din nou în standardele de integritate aplicate funcțiilor publice sau să reglementeze privilegii.”

Decizia Curții Constituționale pronunțate ieri asupra neconstituționalității OUG 34/2020 și implicit a art.28 din Ordonanța 1/1999 modificat, prin care au fost majorate amenzile prevăzute pentru nerespectarea măsurilor aplicabile în timpul stării de urgență, au generat multe întrebări pentru români. Toate amenzile vor putea fi contestate în instanță.

Poliția aplică amenzi semnificative pentru apelurile false la 112. Un tânăr din Satu Mare face farse autorităților cu privire la nerespectarea măsurilor stării de urgență

Articolul precedent

Secretarul general al ONU avertizează că pandemia de COVID-19 generează o avalanşă de ură şi de xenofobie

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot