sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Klaus Iohannis, la România TechNation: „guvernarea actuală a mers pe contrasens față de așteptările societății românești”

0

Aflat la o conferință de lansare a proiectului Romania TechNation, președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în care a prezentat nevoia de dezvoltare a sectorului digital, a lăudat implicarea antreprenorilor și a subliniat importanța digitalizării economiei. În contextul necesității digitalizării economiei, președintele a redat faptul că guvernarea actuală a mers pe contrasens față de așteptările societății românești, arătând că este o guvernare paralelă cu nevoile de modernizare ale unei societăți de tip european, în secolul XXI.”

Șeful statului a descris proiectul România TechNation ca unul „de care România modernă are nevoie, nu doar pentru mesajul dedicat importanței inovării și tehnologiei pentru economie, dar și pentru apelul de mobilizare pe care antreprenorii îl adresează tinerei generații.” Iohannis a lăudat activitatea întreprinzătorilor, care au oferit un mediu autohton pentru povești de succes, precum și modele sănătoase de dezvoltare, care să reprezinte un imbold pentru tânăra generație.

Descriind situația României la capitolul digital, Klaus Iohannis a descris țara ca una a paradoxurilor.

„În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB. Valoarea actuală a pieței autohtone de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman include peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu.

Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime are competențe digitale elementare, iar între zonele urbane și cele rurale decalajele digitale se adâncesc de la an la an.

Avem, din păcate, cea mai scăzută performanță din Uniunea Europeană în privința serviciilor publice digitale, deși au trecut două decenii de când informatizarea administrației a fost declarată prioritate guvernamentală.”

De aceea, președintele României își dorește ca „sprijinirea sectorului digital să se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricărei guvernări.

Din păcate, guvernanții din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii și a instituțiilor, promovarea imposturii și asaltul asupra statului de drept, economiei de piață și bunei guvernări.

Într-o Românie normală, inovarea tehnologică trebuie privită ca un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin companiile intrate recent pe piață.

Transformarea digitală a statului nu este doar despre digitalizare, ci despre transformarea profundă a funcționării instituțiilor prin eficiență, integritate și transparență.”

Întrebat ce părere are despre folosirea asistenților virtuali vocali în administrația publică, președintele a arătat că „ar fi foarte bine să-i convingem împreună pe câțiva conducători de instituții să implementăm așa ceva.

Nordul Siriei, amenințat de o operațiune a turcilor. Trump: o să distrug complet și o sa șterg orice urmă din economia Turciei

Articolul precedent

Proiect legislativ: Apelarea abuzivă la 112 atrage restricționarea accesului la serviciul pentru apeluri de urgență

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual