sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Conducerea magistraturii se întâlnește cu Președintele înainte de promulgarea legii pentru abrogarea pensiilor speciale

0

Președintele României se întâlnește joi, 30 ianuarie, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni cu președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Nicoleta Margareta Tînț, și cu vicepreședintele CSM, doamna Tatiana Toader, pentru a discuta pe fondul abrogării pensiilor speciale.

În contextul în care marți, 28 ianuarie, Camera Deputaților a adoptat, în sesiune extraordinară, Legea privind abrogarea pensiilor speciale și ținând cont de numărul mare de magistrați ai unor instanțe și parchete din țară (Baia Mare, Brașov, Ploiești, Câmpulung, Bacău, Timișoara, București) care și-au suspendat activitatea, Consiliul Superior al Magistraturii și-a arătat, într-un comunicat de presă, susținerea necondiționată față de aceștia.

În comunicatul de presă sunt susținute următoarele: „CSM a luat act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate în data de 21.01.2020, în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților afectează independența și statutul acestora.

Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția asupra riscurilor pe care un astfel de demers le poate produce asupra actului de justiție.

Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii reiterează solicitarea adresată Parlamentului României în sensul renunțării la astfel de inițiative legislative și își exprimă disponibilitatea unui dialog onest, pornind de la premisa necesității de a consolida statutul de independență a magistraților judecători și procurori.”

Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat că decizia luată de Parlamentul României „a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă.”

Legea abrogării pensiilor speciale a fost adoptată marți, cu 247 „pentru” și 21 de abțineri. „Sunt datoare să o spun din nou — pensiile magistraţilor nu sunt „pensii speciale” şi nu sunt nici „pensii nesimţite”. Excesele trebuie sancţionate şi corectate, însă pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanţie a independenţei, sunt un element care le permite să îşi îndeplinească funcţiunea socială. Pensiile de serviciu ale magistraţilor includ o componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectănd tocmai incompatibilităţile şi interdicţille la care sunt supuşi”, a mai declarat președintele ICCJ, care a convocat o ședință, miercuri la ora 18.00, cu scopul de a stabili dacă va contesta sau nu legea la CCR.

O decizie a Curții Constituționale a României pronunțată în 2010 arată că:  principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei.”

Prima amendă pentru reclame sexiste aplicată unei companii private. CNCD sancționează ALKA

Articolul precedent

Stare de urgenţă globală din cauza coronavirusului din China? Comisia Organizației Mondiale a Sănătății reanalizează situația

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual