sursa foto: Administrația Prezidențială
FactualSpot

Klaus Iohannis, declarații la summit-ul NATO de la Londra: „Sunt două teme care vor domina acestă întâlnire”

0

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, 4 decembrie, la Watford (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), declarații de presă cu ocazia participării la Summitul NATO.

„După părerea mea, aici sunt două teme care vor domina această întâlnire: prima este cea legată de așa-numitul burden sharing, deci contribuția fiecărui stat pentru Apărare, și aici România stă foarte bine, lucru pe care îl voi sublinia în alocuțiunea mea. A doua chestiune este legată de o discuție despre viitorul NATO, deci care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung pentru NATO. Aici noi suntem de părere că e bine să începem o discuție, un proces de reflecție, cum se numește, dar sub conducerea Secretarului General şi cred că, în final, asta va fi concluzia zilei de astăzi. Deci, discuții așezate și cred că foarte bune vom avea”, a declarat președintele.

„În ce privește Regiunea Mării Negre, care pentru noi este vitală, voi sublinia importanța acestei regiuni pentru NATO și cred că voi găsi multă deschidere, fiindcă, tot la inițiativa noastră, întreaga Regiune a fost inclusă într-o strategie NATO, special dedicată Regiunii Mării Negre și aici vom continua cu succes. Iar în ce privește Comandamentul de corp de armată, în principiu, la nivel militar, această ofertă a României, fiindcă despre asta vorbim, a fost acceptată, dar, sigur, procesul de decizie încă nu este finalizat și continuă. Noi suntem optimiști”, a arătat Klaus Iohannis.

Referitor la dejunul de lucru oferit de Președintele Statelor Unite ale Americii în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru Apărare, ce are loc astăzi la ora 15.15 (ora României), Președintele a declarat că: „este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru Apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și, cu siguranță, va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv deja 2% pentru Apărare.”

„Sunt mulțumit că avem aceste ocazii de a discuta, și formal, dar și informal, cum am avut ocazia aseară la recepția de la Palatul Buckingham. Acum trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism. Președintele Trump practic este în campanie electorală și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegerile din Statele Unite – dar probabil după”, a mai declarat președintele României.

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Alianţei Nord-Atlantice, cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO s-au reunit în aceste zile la Londra, pentru a începe un „proces de reflecţie” destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO, potrivit unor surse guvernamentale germane.

BREAKING: Camera Deputaților a votat abrogarea recursului compensatoriu

Articolul precedent

Predoiu și Birchall: abrogarea recursului compensatoriu, un pas important pentru readucerea justiției pe făgașul ei normal

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual