sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Klaus Iohannis critică în continuare PSD-ul pentru promovarea autonomiei poporului maghiar. Ciolacu a depus plângere la CNCD pe numele Președintelui

0

Președintele Iohannis a criticat încă o dată Partidul Social Democrat, la sfârșitul declarației de presă, susținută la ora 14:00 de la Palatul Cotroceni, făcând referire la proiectul legislativ privind acordarea de autonomie Ținutului Secuiesc inițiat de doi deputați UDMR, ce a fost respins săptămâna trecută de Senat după ce a fost adoptat în mod tacit de Camera Deputaților.

”Am făcut atunci niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles: nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulți, am avut colegi, am în continuare colegi, îi respect. Marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici care își văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze o legislație care privește autonomie ținutului secuiesc. Este surprinzător, și recunosc, și pentru mine ca și pentru mulți dintre dumneavoastră, supărător!

Klaus Iohannis susține acuzațiile față de parlamentari social-democrați: „Au încercat să se scoată PSD-iștii și după scurt timp au introdus legislația în Senat unde au picat-o. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. În Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR-ului care practic se constituite într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR.

Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede printre altele obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.

Potrivit G4Media, deputații și senatorii UDMR au propus modificarea Codului Administrativ într-o formă anterioară, adoptată de Parlament cu voturile PSD pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, dar a fost declarat neconstituțional de CCR.

Codul administrativ în vigoare prevede că unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor asigură folosirea limbii minorităților respective în relațiile cu cetățenii care aparțin de etnia respectivă și autoritățile, instituțiile și serviciile publice.

Ceea ce este diferit în proiectul lege privind Codul Administrativ este formularea „au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea
limbii minorităţii naţionale respective”. În plus, UDMR a introdus o prevedere pentru posibilitatea de adopta şi folosi, în cadrul instituțiilor publice din localitățile ce au minorități în proporție de peste 20%, alături de însemnele oficiale ale României şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică.

De data aceasta PSD-ul nu poate să spună că nu a știut, fiindcă această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului unde membrii PSD au votat „pentru”.  Acuma probabil, după ce am arătat public ce se dorește iarăși din partea PSD-ului, vor găsi o formă să voteze împotriva acestei legi. Însă nu ne putem face că nu ne vedem cum PSD-ul  este evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc. Așa ceva este pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi! ” a mai declarat Președintele României.

Inițiativa a fost introdusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a plenului Camerei Deputaților, care este for decisiv al procesului legislativ în acest caz. Decizia a fost luată luni dimineață în comitetul liderilor de grupuri parlamentare din Camera Deputaților.

PSD contraatacă cu o plângere împotriva Președintelui la CNCD

Președintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că a depus în această dimineață o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva lui Klaus Iohannis. „Președintele trebuie să răspundă pentru acuzațiile grave de incitare la ură pe care le-a făcut, fără să aibă o minimă probă.” susține liderul PSD în postarea sa de pe Facebook.

Trei medici din Rusia au căzut de la etaj după ce au denunțat lipsa echipamentelor de protecție și presiunile făcute de superiori

Articolul precedent

7 din 10 români preferă să continue să lucreze de acasă și după încetarea stării de urgență. Ce măsuri sunt recomandate companiilor pentru revenirea angajaților la lucru?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual