sursa foto: bursa.ro
SpotVideo

Klaus Iohannis convoacă sesiunea extraordinară a Parlamentului săptămâna viitoare

0

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, 20 ianuarie, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. În cadrul acesteia, președintele României a convocat Parlamentul într-o sesiune extraordinară săptămâna viitoare, între 17 și 31 ianuarie. De asemenea, Iohannis a mai anunțat că: „Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea în sesiune extraordinară pentru a discuta discutarea angajării guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi.”

Joi, 16 ianuarie, Iohannis declarase că: „Astăzi guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerii primarilor. Se dorește revenirea la alegerea corectă, democratică și normală. O alegere potrivită și sprijin guvernul în acest demers. Este după părerea mea calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus una dintr-o comunitate să aleagă persoana care va fi primar. Încurajez guvernul să meargă mai departe. Astăzi s-a decis în guvern că se va angaja răspunderea, în foarte puțin timp cum va fi trimis proiectul la Parlament și imediat eu voi cere Parlamentului să se reunească într-o sesiune extraordinară.”

Parlamentul a primit proiectul de lege pentru care Guvernul a decis săptămână trecută să își angajeze răspunderea. Președintele cere legislativului să se reunească într-o sesiune extraordinară săptămâna viitoare pentru a fi stabilit calendarul asumării. Conform proiectului de lege, primarii vor fi aleși din două tururi de scrutin, în situația în care nu obține niciun candidat în primul tur 50%+1 din voturile exprimate. De asemenea, cresc șansele candidaților independenți să poate intra în competiția electorală.

Președintele convoacă sesiunea extraordinară, conform art. 66, alin. 2 din Constituție, întrucât există doar două sesiuni ordinare pe an ale Camerei Deputaților și Senatului, și anume februarie-iunie și septembrie-decembrie.

Ministerul Mediului pune în discuție măsurile ce trebuie luate în Brașov, Iași și București pentru a evita sancțiuni din partea UE. Ce penalizări riscă România?

Articolul precedent

CJUE dezbate soarta Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor în Justiție. Predoiu: modul în care a fost construită este deficitar

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot