sursa: mybuckhannon.com
FactualSpot

Judecătorii CCR au decis: modificarea amenzilor specifice stării de urgență este neconstituțională. Toate amenzile vor putea fi contestate în instanță. Explicații juridice

0

Astăzi judecătorii Curții Constituționale a României au dezbătut în ședință sesizarea făcută de Avocatul Poporului cu privire la neconstituționalitatea unor dispoziții din OUG 24/2020 prin care au fost majorate amenzile contravenționale pentru nerespectarea măsurilor cuprinse în Ordonanța  privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență (OUG 1/1999), în ordonanțele militare și actele conexe emise în timpul stărilor instituite.

Judecătorii au decis în unanimitate că OUG 24/2020 este neconstituțională în întregime pentru limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale.

CCR a decis în acord cu argumentele prezentate de Avocatul Poporului în sesizarea transmisă, că dispozițiile privind amenzile și sancțiunile contravenționale complementare nu sunt însoțite de criterii suficient de clare și previzibile în ceea ce privește aplicarea acestora. În lipsa acestora, agenții constatatori ai contravențiilor pot aplica în mod subiectiv și deliberat orice sumă cuprinsă între minimul de 2.000 lei  și maximul de 20 000 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 10.000 și 70.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Toți cei sancționați în baza OUG 1/1999, din la 31 martie (când au intrat în vigoare modificările neconforme) și până în prezent pot contesta procesul verbal de constatare a contravenției. Doar prin contestație amenzile vor fi anulate, altfel, ele vor trebui executate! De la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, contravenienții  vor putea motiva în instanță motivul de anulare al amenzile aplicate.

Cât despre termenul de contestare general al procesului verbal de 15 zile, acesta nu a expirat pentru niciunul dintre cei sancționați. Conform decretelor prezidențiale pentru instituirea și prelungirea stării de urgență, termenele prevăzute de lege pentru efectuarea contestațiilor nu încep să curgă pe perioada stării de urgență.

În cazul celor care au plătit deja amenda se va putea înainta o plângere contravenționlă pentru a solicita statului să restituie suma de bani încasată cu titlu de amendă.

Una dintre modificările specifice acestei ordonanțe este opțiunea contravenientului de a achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravențiile prevăzute, spre deosebire de condițiile generale ale executării amenzilor conform cărora contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ în același termen, de 15 zile.

Potrivit ministrului de Interne, au fost aplicate peste 300 000 de amenzi contravenționale pentru nerespectarea măsurilor aplicate în regim de stare de urgență, valoarea lor depășind 130 milioane de euro.

Nu îndrăznesc să mă gândesc la cât de aglomerate sunt instanțele noastre, ca dintr-o dată să fie sesizate cu zeci de mii, poate chiar sute de mii de contestații” a spus Renate Weber pentru Digi24.

Ordonanța 1/1999 în forma modificată de OUG 34/2020 rămâne în vigoare până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, așadar sancțiunile prevăzute vor putea fi aplicate în continuare.

Avocatul Poporului se opune stării de alertă în condițiile actuale. Renate Weber a sesizat CCR cu neconstituționalitatea OUG care o reglementează

Articolul precedent

CCR a declarat neconstituționale amenzile și ordonanța de modificare a stării de urgență deoarece restrânge exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale. Ludovic Orban: este un îndemn la anarhie

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual