EsențialSpot

Jos PSDragnea! Traiască PSDăncilă! O analiza asupra jocului politic al PSD, PNL, USR+, PMP, UDMR, ProRo și ALDE

0

SĂ ÎNȚELEGEM PSD

Încă de la moartea Regelui Charles al VI-lea și venirea la tron a fiului acestuia, Charles al VII-lea, în Franța, Ducele d’Uzes anunța în momentul în care sicriul regelui era coborât în mormânt, „Le roi est mort, vive le roi!” (Regele este mort, traiască Regele!), încercând astfel să justifice continuitatea la tron și acoperirea aparentului viciu de putere.

Revenind pe plaiurile noastre mioritice, în vremurile noastre în care (din păcăte) nu avem în scenariu regi care să fie implicați la nivel instituțional, de acest lucru ocupându-se chiar cei despre care urmează să vă vorbesc, vom face o asemănare cu PSD.

PSD este un partid ce refuză să se reformeze și care, încă este condus după o logică veche, depășită, ce a ajuns să descompună partidul.

Logica veche a PSD constă în organizarea foarte bună la nivel de partid. Este un partid care are organizații locale în fiecare comună, oraș sau municipiu din România. Totodată, primul conducător al acestui partid a dat pe tavă puterea locală unor baroni, care controlau o arie mai mare teritorială. Acei baroni aveau ca obligație să gestioneze un teritoriu și în schimb, primeau asigurări că vor comanda cine ocupă funcțiile publice din teritoriu, dar mai ales, aveau dreptul să trimită și câțiva oameni în structurile politice centrale.

În aceste condiții, în lipsa unei oferte serioase pe piața muncii din zona privată, în localitățile mici, electoratul PSD era ținut captiv: ești votant PSD, faci muncă de partid, faci jocurile politice ale PSD, ai șanse să ocupi un „post la stat”.

Astfel, PSD a fost de neoprit în anii ’90 și la începutul anilor 2000. O logică extrem de eficientă din punct de vedere politic pentru acele vremuri și extrem de iubită de baronii locali care au ajuns să decidă cine lucrează „la stat”. Mai mult, tot aceștia, prin firmele interpuse, erau primii beneficiari ai afacerilor cu statul.

Totuși, odată cu dezvoltarea capitalului privat, independența electoratului din aceste zone a crescut. Mai mult, odată cu dezvoltarea platformelor media,  celelalte forțe politice au reușit să ajungă mai ușor la electorat.

Ușor, ușor, balanța a început să se echilibreze. Mai mult, PSD fiind în realitate o uniune de baroni locali, în momentul în care aceștia pierdeau controlul în zona lor de interes, în PSD apăreau convulsii masive.

Cu toate acestea, de fiecare dată PSD a avut puterea să renască. Nu vă faceți iluzii! PSD nu a renăscut, restructurându-se sau devenind un partid de stânga reformator. Baronii locali au strâns rândurile de fiecare dată și au susținut un nou șef care accepta să le asigure forța și influența. 

În acest sens, Ion Iliescu a fost înlăturat de Adrian Năstase, pentru ca acesta să fie înlăturat de Mircea Geoană, pentru ca acesta să fie înlăturat de Victor Ponta, pentru ca acesta să fie înlăturat de Liviu Dragnea, pentru ca în prezent acesta să fie înlăturat de Viorica Dăncilă. Toate acestea s-au întâmplat cu sprijinul baronilor locali. Totuși, până la Liviu Dragnea, niciun baron local nu a încercat să devină conducător peste ceilalți baroni locali ai PSD. Acest aspect explică multe…

Ceea ce nu realizează PSD este faptul că riscă să ajungă un partid care va pierde orice alegeri viitoare. PSD a reușit prin lipsa reformelor din interiorul său, să nu mai atragă electorat nou și să unifice restul forțelor politice.

Populația nu mai percepe PSD ca fiind un partid de stânga, cu idei care să ajute și să atragă electoratul de stânga. Exemplul cel mai concludent îl reprezintă mărirea salariilor din sistemul medical. Deși PSD a mărit salariile celor din sistemul medical, foarte puțini medici au votat PSD. Acesta este dovada clară că, în prezent, electoratul are o repulsie față de PSD.

ADVERSARUL E LA PĂMÂNT, CE FACI? „Îi dau niște apă, poate își revine…”

Niciodată PSD nu a fost mai destabilizat și mai vulnerabil ca după aceste alegeri europarlamentare.

Toți baronii locali erau inflamați, scorul electoral a fost șocant iar luni, după alegeri, președintele acestui partid a fost condamnat la închisoare cu executare.

Dacă opoziția s-ar fi comportat așa cum electoratul s-a comportat față de PSD, azi erau șanse foarte mari ca PSD să fie un partid descompus care nu mai era la guvernare.

Opoziția era obligată să dea un mesaj comun, clar și efervescent, prin care să fi demarat procedurile pentru introducerea unei moțiuni de cenzură. Erau obligați să fi negociat un guvern “tampon” din care să facă parte toți cei din opoziție (până la alegerile prezidențiale), și să fi negociat modalitatea în care ar fi făcut posibilă dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate (după prezidențiale). Dacă opoziția ar fi făcut asta, azi PSD era un partid ce s-ar fi descompus.

Însă, opoziția s-a comportat așa cum nu trebuie să te comporți în politica. Opoziția s-a comportat utopic, mai ales prin vocea celor de la USR+ care au zis că ei nu pot guverna cu cei care au susținut PSD până ieri. Sigur, un astfel de mesaj este de apreciat, însă politica înseamnă un lung șir de compromisuri mici, pentru a îți atinge țelurile mari, iar dacă electoratul USR+ este un electorat cu studii superioare (așa cum arată analiza IRES), sigur ar fi înțeles acest joc.

USR+ a zis ca susține moțiunea de cenzură, dar nu guvernează. Evident, niciun alt partid de opoziție nu își va asuma guvernarea pentru că există un principiu: Cine guvernează, pierde procente, nu le câștigă. Or, în perioada ce vine, urmează alegeri mult mai importante decât cele ce tocmai s-au încheiat: prezidențiale, locale și apoi parlamentare.

Niciun partid nu își permite luxul să riște singur să asigure o guvernare tampon, în vreme ce USR+ să poată spune că au pus umărul la “căderea Guvernului”, dar că “nu au făcut parte din Guvern” și astfel, să fie doar câștigători. În tot acest timp, PNL și ceilalți din opoziție să fie doar cai de bătaie, urmând o predictibilă campanie dusă sub sloganul “PSD=PNL=aceeași mizerie”.

Mai mult, ce partid credeți că ar intra la guvernare în condițiile riscurilor arătate mai sus, cunoscând foarte bine că toate măsurile ce vor fi adoptate depind și de votul de susținere al USR+ (care nu intră la guvernare).

Ceea ce a încercat USR+ arată lipsa lor de experiență politică. Absolut toate partidele politice de opoziție (PNL, PMP, UDMR; ProRO) s-au prins de această capcană și au făcut un pas în spate spunând că nu își asumă guvernarea.

Toată această situație a dus la cea mai mare greșeală pe care o putea face opoziția: i-a dat timp adversarului aflat la pământ să se ridice. PSD s-a adunat și la CEx au reușit să se pună de acord. Mai mult, l-au propus pentru sefia Camerei Deputaților pe Marcel Ciolacu, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Mihai Tudose (ProRo).

Ce s-a întâmplat a doua zi? Ceva predictibil pentru politică…

Pro RO, partid de care opoziția are nevoie ca de aer în perioada următoare, a simțit că nu are șanse să intre la guvernare și a făcut un prim pas spre PSD: s-au abținut de la vot, motiv pentru care Marcel Ciolacu a devenit noul Președinte al Camerei Deputaților.

CE SCENARII SUNT POSIBILE?

În primul rând, trebuie spus din start că până la Alegerile Prezidențiale, Constituția nu permite organizarea unor alegeri anticipate.

Mai mult, alegerile anticipate pot fi organizate doar dacă Președintele dizolvă Parlamentul, aspect ce poate fi posibil doar dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Astfel, există patru scenarii posibile până la Alegerile Prezidențiale:

1. PSD nu pierde majoritatea parlamentară și guvernează în continuare deși este o forță politică care și-a pierdut legitimitatea (despre cum devine o guvernare ilegitimă, click AICI)

2. PSD pierde majoritatea parlamentară, însă PNL, USR+ și restul forțelor politice refuză să intre la guvernare. În acest caz, sunt două posibilități:

a. Guvern tampon (format din tehnocrați care nu au culoare politică)

b. Guvern PSD, dar care va face ceea ce noua majoritate parlamentară (PNL, USR+ și restul forțelor politice) îi dictează

3. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL, USR+ și restul forțelor politice își asumă guvernarea. Acestă variantă este cea mai corectă pentru electorat.

4. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL își asumă gvernarea, fiind susținut de USR+ (care refuză să își asume intrarea la guvernare). Acestă variantă este cea mai proastă pentru PNL și arată cât de mult parteneriat există între forțele de opoziție.

În aceste condiții, sunt șanse foarte mari ca până la alegerile Prezidențiale să avem tot un Guvern PSD.

După Alegerile Prezidențiale există două scenarii:

  1. USR + și PNL să solicite în continuare alegeri anticipate, motiv pentru care Președintele va putea demara procedura de dizolvare a Parlamentului, în condițiile art. 89 din Constituție.
  2. Să nu fie posibilă dizolvarea Parlamentului pentru că PSD nu va fi pierdut majoritatea Parlamentară, motiv pentru care ar putea foarte ușor să evite îndeplinirea condițiilor de la dizolvare.

După cum se vede, sunt șanse să avem un Guvern PSD până la alegerile parlamentare din 2020…

JOCUL POLITIC AL FIECĂRUI PARTID

PSD

PSD încearcă să strângă rândurile și să facă transferul de putere în interiorul partidului. Rămâne de văzut dacă acest transfer de putere va reprezenta și o reformă a partidului.

ALDE

Multe voci au arătat că ALDE va trăda alianța. În realitate șansele ca ALDE să trădeze alianța sunt minime. Partidul care ar fi putut să ajute ALDE ar fi fost un partid liberal, însă PNL nu va accepta să primească ALDE înapoi, după tot ce s-a întâmplat.

Mai mult, ALDE tocmai ce au fost dați afară din ALDE Europa. Nici PNL și nici USR + nu vor accepta să intre în negocieri cu ALDE.

Totodată, experiența recentă ne-a arătat că ALDE nu reușește să depășească pragul electoral de 5%. În aceste condiții, ALDE trebuie să participe în alegeri pe o listă comună alături de un partid mai mare, pentru a fi siguri că prind câteva locuri de parlamentari.

Singurul partid care în prezent are nevoie de ALDE, este PSD și totodată, ALDE are nevoie de PSD.

PNL

PNL a obținut un rezultat istoric pentru un partid liberal, însă este nevoie ca în cel mai scurt timp să înceapă să se și prezinte ca niște liberali adevărați. Declarații ca cea a lui Rareș Bogdan cu referire la salariile magistraților sau cea a lui Ludovic Orban cu privire la IT-iști nu sunt deloc conforme doctrinei liberale și șterg cu buretele multe acțiuni bune pe care PNL și le-a propus.

Oricum, PNL pare a fi un partid ce va asigura echilibrul pe scena politică. Totodată, poate reprezenta partidul care să mai tempereze ieșirile uneori prea pătimașe ale unor politicieni din USR+.

USR+

Este o alianță care încă nu știe ce îi rezervă viitorul. Cred că forța USR+ vine dacă se prezintă la pachet. Separați, se vor bate pe același electorat și sunt sanșe foarte mari ca cele două să se erodeze între ele.

Totodată, USR+ va suporta tranformări fundamentale imediat după alegerile locale. Preconizez că USR+ va fi marele câștigător al alegerilor locale, motiv pentru care, din acel moment, se vor confrunta cu problemele interne de partid. Până acum, aceștia au fost ocoliți de asemenea probleme. Voi explica în cele ce urmează.

Când un partid are multe primării, presiunea internă venită din teritoriu, este ca partidul să facă tot ce poate pentru a intra la guvernare. Autoritățile locale primesc o bună parte din finanțare de la centru. Astfel, partidele care guvernează își ajută primarii de partid…Acesta e jocul politic. Atunci când ai 40 de primării medii și mari, care singure îți pot asigura un procent de 30-35% în alegerile parlamentare, nu îți mai permiți, ca de la centru, să spui: “eu nu intru la guvernare pentru că mi se pare imoral”…

Mai mult, organizarea de partid se va schimba substanțial. Partidele cu organizații locale puternice (care se formează în locurile unde s-au câștigat alegerile locale), se comportă diferit. Astfel, primarul sau cei care conduc organizațiile locale, vor avea pretenția ca oamenii din respectiva organizație să fie promovați în structurile centrale (ministru, secretar de stat, șef de agenție etc), încercând astfel să își extindă influența politică și să culeagă avantaje pentru localitatea pe care o reprezintă.

În aceste condiții, ești obligat să accepți în structuri centrale, oameni pe care nu îi poți verifica. Cu siguranța vor fi si situații regretabile, și oameni slab pregătiți, și oameni ce vor avea probleme penale.

Totodată, se vor face alianțe și compromisuri…politica nu e utopică.

Cu cât USR+ va începe să explice asta electoratului său, cu atât mai repede vor avea de câștigat.

Mesaje de genul PSD=PNL= aceeași mizerie, te pot ajuta pe termen scurt, însă pe termen lung nu fac altceva decât să crediteze ideea că peste 10 ani, oricine va putea spune X = USR+ = aceeași mizerie.

Timpul erodează partidele politice. “Mizeria” unui partid politic nu constă în faptul că timpul l-a erodat. Un partid este “mizerabil” atunci când nu respectă niște principii, nu atunci când este posibil să facă și greșeli.

 

Pro RO

Pro Ro are două variante. Prima variantă constă în faptul că ar putea ajunge principala forță politică de stânga.

Orice stat are nevoie și de dreapta și de stângă. În România, în prezent, există PSD (o uniune de baroni locali cu propriul lor crez politic) și o mare “shaorma cu de toate” politică.

PNL este singurul partid care putem spune că este cel mai aproape de dreapta, dar în ultima vreme s-a cam îndepărtat de această cale, în vreme ce USR+ și PMP sunt considerate de drepta doar prin faptul că sunt în opoziție cu PSD.

Însă, dacă am face un exercițiu de imaginație și am considera că PSD nu există, nu am putea spune cu certitudine dacă restul partidelor politice sunt de dreapta sau de stânga.

Această brambureală trebuie să înceteze.

Din acest motiv este nevoie ca toate partidele să convină asupra unui număr de principii comune: cale pro-europeană, alianța NATO, o țară fără corupție, etc.

Apoi, după ce aceste principii au fost clar stabilite, partidele politice să fie clar conturate în funcție de doctrină: unele să fie de stânga, altele de dreapta.

Pro Ro are posibilitatea de a ajunge principala forță politică de stânga. Are șansa de a ajunge acea stânga reformată pe care PSD nu reușește să o facă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Pro Ro are nevoie de sprijinul opoziției acum. Pro Ro are nevoie să intre la guvernare. Dacă Pro Ro intră la guvernare, brusc acest partid va fi atrăgător și sunt șanse mari ca PSD să se rupă și să nu își mai revină.

Însă, există și cea de a doua variantă: să reprezinte doar o ruptură temporară de PSD. Observând că în opoziție șansele lor sunt mici, este posibil să vedem Pro RO că revine în PSD, dar nu oricum, la conducerea acestuia.

PMP

Este un partid care cu greu va crește mai mult de 4-7% și este dependent total de imaginea leader-ului său, Traian Băsescu.

Or, Traian Băsescu niciodată nu trebuie desconsiderat din punct de vedere politic. Abilitățile sale politice par a fi inepuziabile, dovada fiind rezultatele din alegerile europarlamentare.

Este posibil ca un personaj cu așa o influență, odată ajuns la Bruxelles din postura de parlamentar european, să găsească resurse noi pentru partidul său și este posibil ca predicția inițială să fie contrazisă.

Oricum ar fi, PMP va fi un partid al intereselor de moment ce va balansa între forțele politice din „zona de dreapta”.

UDMR

Susținerea PSD de către UDMR aproape ca a reprezentat ratarea pragului electoral pentru alegerile europarlamentare.

La fel cum PSD nu s-a adaptat vremurilor, este posibil ca și UDMR să sufere de aceeași “boală”. Electoratul UDMR a început să înțeleagă că sărăcia din județele în care există etnici maghiari a fost susținută chiar de lipsa de competență administrativă a propriilor leaderi.

Teme care până de curând aduceau voturi, în prezent par căzute în desuetudine. Tema luptei anti-românești, a început să nu mai țină, la fel cum tema Ținutului Secuiesc pare destul de epuizată.

Etnicii maghiari încep să înțeleagă că viața lor se va îmbunătăți în aceeași măsură în care îi se va îmbunătăți și viața vecinului român de pe strada din Sfântul Gheorghe.

Cred că o mișcare inteligentă a PNL, USR+ și Pro RO ar fi următoarea: În organizațiile locale din aceste zone să facă echipe mixte, de etnici români și etnici maghiari. În clipa în care partidele vor oferi celor din zonă ceea ce oferă și UDRM, toate aceste teme separatiste vor dispărea și toate acțiunile se vor concentra pe bunăstarea oamenilor.

 

GRUPUL PARLAMENTAR AL MINORITĂȚILOR

Reprezentanții minorităților în parlament vor avea un cuvânt greu de spus. Majoritatea fiind una fragilă, probabil grupul care convinge mai mult, se va bucura și de susținerea minorităților.

 

Cum nu pot încheia un editorial fără un citat, de data aceasta, cel mai potrivit mi se pare să mă opresc la o replică din celebrul serial House of Cards:

Nu poți transforma un “Nu” într-un “Da” fără să existe un “Poate” între ele. – Francis Underwood

Vlad-Cristian Soare este avocat în cadrul Baroului București, fiind titularul biroului de avocatură Soare Legal și este colaborator al Facultății de Drept – Universitatea din București, catedra de Drept constituțional și Instituții politice.

Discursul Papei Francisc la Iași. Papa l-a citat pe Eminescu: „Fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele”

Articolul precedent

CSM a dat start-ul căutărilor pentru viitorul președinte al ICCJ. Care este procedura de ocupare a funcției?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial