sursă foto: web24.news
FactualSpot

Italienii sunt chemați în plină pandemie să voteze la referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari cu 30%

0

Italia se reformează după venirea pandemiei care a afectat puternic tot sistemul țării și a provocat pagube uriașe.

Astfel, italienii sunt chemați să voteze la referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari cu 30%.Votarea a început de duminică și se încheie astăzi.

Referendumul va decide dacă numărul parlamentarilor se va reduce de la 945 de membri la doar 600 de membri. Amendamentul constituțional propus a fost aprobat deja de Parlament și ar trebui să intre în vigoare la alegerile din 2023.

Inițial votul trebuia să aibă loc în luna mai, dar a fost amânat din cauza circumstanțelor extraordinare produse de pandemia COVID-19, care a omorât mai mult de 35.000 de persoane în Italia.

În România a existat o propunere de reducere a numărului de parlamentari de la 465 la 300 în anul 2009.  Propunerea a fost implementată prin referendumul consultativ inițiat de Traian Băsescu. Pentru a fi validat era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul de alegători. Votul din 2009 a fost favorabil și pragul de prezență a fost atins, ceea ce a determinat validarea referendumului, dar numărul membrilor a rămas același până în prezent.

Referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari a stârnit reacții și din partea politicienilor români. Președintele PMP, Eugen Tomac a declarat într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că „Răspunsul unei ţări puternic afectată de coronavirus începe cu reforma parlamentară prin reducerea numărului de parlamentari cu 30%. Aşa a înţeles clasa politică din Italia să răspundă unei aşteptări care există în societate pentru a-i asigura pe cetăţeni că vremea vorbelor goale a apus. Astăzi, 20 septembrie, de la ora 7,00 a început referendumul privind reducerea numărului de parlamentari. La urne sunt aşteptaţi, timp de două zile, peste 52 de milioane de cetăţeni italieni. În România, am avut acum zece ani un referendum similar. La final de zi, 97% din cetăţenii care au participat la vot au cerut reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Spre deosebire de Italia, unde e nevoie de modificarea Constituţiei, în România, pentru a implementa această solicitare a cetăţenilor, este nevoie de un singur vot în Parlament. Unul singur!”

Poliția Română are un nou ajutor în interacțiunea cu cetățenii: dispozitivele de tip body cam

Articolul precedent

Iohannis se alătură președinților Poloniei și Lituaniei în lupta pentru democratizarea Belarusului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual