sursa: digi24.ro
FactualSpot

Iohannis, mesaj de despărțire: România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie

0

Cu ocazia ultimei zile a Marii Britanii ca stat membru al Uniunii Europene, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care își arată regretul pentru decizia Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care va intra într-o perioadă de tranziție care va dura până la finalul lunii decembrie 2020, timp în care se va aplica același regim juridic ca până în prezent.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat faptul că drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv drepturile cetățenilor români, nu se schimbă cel puțin până în 2021, continuând sa se aplice legislația europeană aplicabilă și în momentul de față. Acordul de Retragere a fost aprobat miercuri seara de către Parlamentul European cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri. Marea Britanie va respecta în continuare acquis-ul european, inclusiv Politica Comercială a UE, dar nu va participa la mecanismul decizional și nu va mai fi reprezentată în instituțiile UE.

În continuare, redăm comunicatul de presă al președintelui Klaus Iohannis:

Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii.

Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenței la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voința suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori.

În procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană am urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice. Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite.

România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state.

În același timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să stabilim o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii.

Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români.

Guvernul a anunțat reluarea procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. „Uniți salvăm Roșia Montană”

Articolul precedent

Metroul „zburător” din Berceni va fi înlăturat în siguranță. Metrorex a lansat o procedură de achiziţie simplificată, după un an de la accident

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual