sursa foto: Administrația Prezidențială
FactualSpot

Iohannis, la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați: Vom continua să acționăm pentru aderarea la Spațiul Schengen

0

Președintele României a susținut joi, 16 ianuarie, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, cu ocazia căruia a declarat că va continua să acționeze pentru aderarea la Spațiul Schengen și pentru aderarea la Zona Euro, „atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite.”

Iohannis a arătat că: politica noastră externă se va situa, ca și până acum, sub semnul continuității și predictibilității, însă se vor schimba, în mod firesc, unele accente și nuanțe, menite să confere mai multă coerență și consistență.”

De asemenea, președintele a mai declarat că apartenența la Uniunea Europeană și NATO, împreună cu parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, rămân pilonii de bază ai politicii externe sau, cum le-a numit anul trecut, „triada conceptuală strategică a politicii externe a României.”

„În ceea ce privește Uniunea Europeană, ne dorim să capitalizăm experiența acumulată pe durata Președinției noastre de anul trecut. Am demonstrat că suntem un membru matur și responsabil al Uniunii, capabil de implicare și asumare a unor obiective complexe în consolidarea proiectului european”, a mai declarat Iohannis, vom acționa pentru a avea o Uniune mai puternică, mai unită, mai competitivă și mai incluzivă, mai sigură și pe înțelesul tuturor cetățenilor săi. Acestea au fost, de altfel, și mesajele principale ale Declarației de la Sibiu.”

Totodată, a mai arătat președintele, vom continua să acționăm pentru aderarea la Spațiul Schengen, care va contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întregul spațiu de liberă circulație din Uniune și, de asemenea, pentru aderarea la Zona Euro, atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite.

În actualul context internațional confruntat cu riscuri, provocări și amenințări mai vechi și mai noi, nevoia unei Alianțe Nord Atlantice puternice, unite și eficiente este mai mare decât oricând. NATO este o alianță militară de succes și vom continua să lucrăm foarte strâns, împreună cu ceilalți Aliați, pentru ca ea să fie și mai puternică.”

„În același timp, fără a fi afectat efortul aliat la Marea Neagră, România va susține o implicare sporită a NATO în Orientul Mijlociu și în combaterea terorismului.

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii rămâne o constantă a politicii noastre și în contextul mai larg al interesului nostru consecvent pentru consolidarea relațiilor transatlantice. Vom continua să aprofundăm relația bilaterală, pornind de la prioritățile strategice stabilite prin Declarația comună pe care am adoptat-o cu ocazia întrevederii cu Președintele Trump din august 2019”, a mai anunțat Klaus Iohannis în cadrul întâlnirii anuale cu diplomații acreditați la București.

Ce reprezintă Spațiul Schengen

Spațiul Schengen reprezintă o zonă teritorială în cadrul continentului european pe suprafața căreia cetățenii statelor semnatare beneficiază de dreptul la libera circulație fără a exista controale de frontieră internă. A fost astfel creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare.

Aderarea unei țări la Spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne dintre statele membre Schengen, care sunt obligate să respecte ansamblul de drepturi și obligații comune (acquis-ul Schengen).

În momentul actual, Spațiul Schengen include 26 de țări dintre care 22 state membre ale Uniunii Europene și 4 din afara comunității (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Pentru ca un stat european să fie acceptat ca membru al Spațiului Schengen trebuie să îndeplinească un set de condiții și să obțină votul favorabil unanim din partea Consiliului Uniunii Europene (organ al UE ce funcționează în 10 formațiuni specializate în domenii politice, în cadrul cărora statele membre sunt reprezentate de miniștri specializați în domeniul abordat- în acest caz de miniștri de interne)

Comisia și Parlamentul European au doar un rol consultativ în procesul decizional de aderare la Spațiul Schengen.

Condițiile de aderare la Spațiul Schengen sunt:

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE;
  • acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen;
  • pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în spațiul Schengen, statele trebuie să coopereze cu agențiile de aplicare a legii din alte țări Schengen și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Începe restaurarea Cazinoului din Constanța. Termenul de încheiere a proiectului: 2022

Articolul precedent

Guvernul a pregătit o lege pentru alegerea primarilor în două tururi, pentru care își va angaja răspunderea în Parlament. Președintele PSD anunță o moțiune de cenzură. Atacul va fi susținut de UDMR

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual