sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Iohannis, după ce prim-ministrul face noi propuneri de interimari: „doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale”

0

Șeful statului a anunțat-o pe Viorica Dăncilă că trebuie să vină în Parlament dacă vrea să își completeze Guvernul cu miniștri, acolo unde au expirat deja interimatele. După ce a fost acuzat de întârzierea examenului de rezidențiat din cauza faptului că nu a numit un ministru la Educație, Klaus Iohannis a arătat că este vina Guvernului.

„Insistența cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român”, arată președintele Iohannis.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a trimis joi o scrisoare președintelui Klaus Iohannis prin care îi solicită din nou numirea de interimari la mai multe ministere. Printre aceste propuneri se numără și interimari pe care Viorica Dăncilă i-a dorit anterior, după ieșirea ALDE de la guvernare.

Propunerile de miniștri interimari transmise de Viorica Dăncilă Președintelui

  • emiterea decretului prin care Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, să fie desemnat în funcția de viceprim-ministru și ministru interimar al Mediului;
  • emiterea decretului prin care Niculae Bădălău, ministrul Economiei, să fie desemnat ministru interimar la Energie;
  • emiterea decretului prin care Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri sa fie desemnat ministru interimar pentru Relația cu Parlamentul;
  • emiterea decretului prin care Gabriel Leș, ministrul Apărării, să fie desemnat ministru interimar la Ministerul de Interne;
  • emiterea decretului prin care Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, să fie desemnat ministru interimar la Ministerul Educației;
  • emiterea decretului prin care Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării, să fie desemnat ministru interimar la Ministerul Justiției;
  • emiterea decretului prin care Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor, să fie desemnat viceprim-ministru pentru parteneriate strategice.

„Deci nu știu ce va face președintele. În mod normal trebuie să respecte Constituția, din respect pentru toți cetățenii aceste țării. O să fie moțiunea de cenzură după care o să merg cu remanierea în Parlamentul României”, a spus premierul, joi seara, la România TV.

Printre propunerile premierului se află și Daniel Suciu, care, potrivit CV-ului publicat pe site-ul guvernului, nu are studii juridice, ci este licențiat în Științe Politice și are un master în Management politic.

CCR a publicat miercuri motivarea deciziei prin care îl obligă pe președinte să semneze decretul de eliberare din funcție a ministrului Justiției, Ana Birchall. Viorica Dăncilă a propus revocarea din funcție a Anei Birchall încă din data de 23 august și numirea Danei Gârbovan în locul acesteia, însă Klaus Iohannis a refuzat. De asemenea, prin hotărâre șeful statului mai este obligat să numească miniștrii interimari propuși de premier.

Decizia Curții Constituționale prin care se constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, a fost adoptată pe 18 septembrie, iar în comunicatul CCR de la acel moment se preciza că revocarea și numirea interimarilor trebuie să fie făcute „de îndată”.

Prim-ministrul a propus numirea Danei Gîrbovan în fruntea Ministerului Justiției după ce Ana Birchall a făcut cunoscute niște păreri în totală contradicție cu linia partidului. „Vreau pe cineva din rândul magistraților care nu e regimentat politic pentru a avea certitudinea că există o bună coordonare și vom putea obține consens”, a anunțat atunci președintele PSD, Viorica Dăncilă.

Declarația de presă a șefului statului

„Acțiunile premierului Dăncilă generează grave blocaje cu consecințe negative pentru români

Insistența cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român. Cu fiecare zi, se văd noi consecințe negative majore, ultimul exemplu fiind organizarea examenului de rezidențiat.

Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidența necesității de a respecta un articol din Constituție. Dacă ar fi acționat cu bună-credință și ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, așa cum i-am cerut, să meargă în Parlament și să obțină validarea pentru noul său Guvern.

Dacă doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament.

Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care  pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat.

Anunțul de astăzi al Ministrului Sănătății arată incapacitatea actualei guvernări de a organiza admiterea la rezidențiat și de a gestiona resursa umană din sănătate, resursă vitală pentru buna funcționare a sistemului. Lipsa de respect faţă de absolvenții de medicină și față de profesia medicală în general, faţă de pacient şi faţă de cetățean, este o caracteristică a Guvernului PSD.

Organizarea rezidențiatului ar fi trebuit să se facă pe baza unei metodologii clare, iar Guvernul este cel care a întârziat nepermis de mult, ca în fiecare an, aprobarea acesteia. Mai mult, acest examen este îngreunat și întârziat suplimentar anual și de numeroasele etape birocratice.

Studenții au nevoie de predictibilitate și stabilitate și nu este normal ca pentru cel mai important examen din viața lor profesională să afle detalii cruciale, precum numărul de posturi disponibile sau data examenului, cu doar câteva săptămâni înainte. Amânarea examenului de rezidențiat, o etapă esențială care definește parcursul profesional al oricărui student la medicină, constituie o dovadă în plus a eșecului Guvernului PSD. Această situație, care denotă o delăsare jenantă în raport cu o temă de o asemenea relevanță pentru sistemul de sănătate, arată dimensiunile dezastrului unui guvern lipsit de competență și viziune.

În contextul în care foarte mulți dintre absolvenții programelor de medicină decid să părăsească țara, România are nevoie urgent de un nou guvern responsabil, care să îmbunătățească rapid acest proces.”

Victimele de la Colectiv cer prelungirea tratamentului decontat de stat. Sorina Pintea: „să primească îngrijire atâta timp cât au nevoie”

Articolul precedent

Viorica Dăncilă a uitat să îl includă și pe Eugen Teodorovici printre interimari. Alina Gorghiu: „Oferta este absolut lamentabilă”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual