sursa foto: Administrația Prezidențială
FactualSpot

Iohannis, declarații de la Bruxelles: Cea mai bună variantă e un Brexit cu acord și spre asta ne îndreptăm

0

Președintele Iohannis a declarat, vineri, 13 decembrie, înainte de participarea la sesiunea de lucru a Euro Summit, la Bruxelles, că este mulțumit de rezultatul alegerilor din Marea Britanie, deoarece există o majoritate clară care să finalizeze Brexitul cu un acord. Președintele a precizat că rezultatul este bun, de asemenea, și pentru românii din Marea Britanie.

Totodată, Klaus Iohannis a arătat că obiectivul principal la discuțiile pe climă a fost obținerea neutralității climatice până în 2050.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, participă, în perioada 12-13 decembrie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei, pentru a discuta subiecte referitoare la viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii.

Vă prezentăm în continuare TRANSCRIEREA DECLARAȚIILOR DE PRESĂ:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Am discutat ieri două teme mari și încă câteva care au fost de actualitate. Aș începe cu discuția pe climă, unde obiectivul principal a fost acela de a obține așa-numita neutralitate climatică pentru Uniunea Europeană până în 2050. Acest obiectiv a fost discutat și marea majoritate dintre noi au agreat că Uniunea Europeană dorește acest lucru. Aici vreau să fac încă două remarci care sunt foarte importante pentru publicul general, să înțeleagă despre ce vorbim aici de fapt. Neutralitatea climatică înseamnă că ajungem la un nivel de emisii atât de redus încât practic nu se mai produc schimbări climatice. Este un obiectiv foarte ambițios. Însă, până atunci, avem obiectivul clar și tehnic stabilit, 2030, și acest obiectiv este asumat ferm de Uniunea Europeană și România stă destul de bine în ceea ce privește atingerea țintelor pentru 2030. Deci, asta ca să înțeleagă toată lumea de acasă că noi lucrăm înspre reducerea emisiilor și lucrăm cu succes remarcabil în Uniunea Europeană. Deci, protecția naturii, evitarea unei catastrofe climatice, sunt lucruri extrem de importante pentru noi și facem ceva practic, concret. Nu am obținut unanimitate și această chestiune se va relua în iunie anul viitor, dar progresul este unul semnificativ și îmbucurător.

A doua chestiune legată de Cadrul Financiar Multianual, a fost discutat și am hotărât, noi toți împreună, să predăm pregătirea acestui buget Președinției Consiliului European fiindcă în măsura în care s-a lucrat la acest proiect până acum nu s-a obținut progresul pe care  l-am așteptat. Deci, începând de acum, nu va mai fi această chestiune în răspunderea Președinției rotative, ci se va găsi la Președinția Consiliului European. Au fost și alte teme importante pe care le-am discutat aseară. În paralel, toată lumea a urmărit, sigur, și exit-poll-urile din Marea Britanie și eu pot să îmi exprim mulțumirea față de rezultatul obținut acolo în sensul că există acum o majoritate clară care, sperăm noi cu toții, va finaliza Brexitul, cu Acord, evident.

Jurnalist: La ce trebuie să se aștepte românii din Marea Britanie după Brexit?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acest rezultat este foarte bun pentru românii din Marea Britanie fiindcă premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit și cred că doresc și în continuare, să realizeze Brexitul, dar cu Acord, acel acord negociat cu Uniunea Europeană, un acord bun care îi protejează pe românii noștri, le acordă drepturi semnificative și de asta am spus de multe ori și acum se pare că ne apropiem de această soluție: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord și spre asta ne îndreptăm. Astăzi vom mai avea câteva discuții, dar cred că nu vor fi chiar așa de complicate ca cele de aseară, avem un Euro Summit în format extins unde se vor discuta chestiuni legate de Uniunea bancară. Vom avea mai târziu o discuție pe Articolul 50, adică despre Brexit, și prevăd astăzi discuții, de asemenea, cu rezultate pozitive.

O asociație din Cluj face „poliția socială” cu cerșetorii și colindătorii din autobuze. Ce se întâmplă dacă refuzi să te legitimezi?

Articolul precedent

Orban, în scandalul ROMATSA: Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual