sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Iohannis: CCR a ajuns la concluzia mea

0

La ora 17:00 Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă în contextul în care CCR s-a pronunțat astăzi cu privire la sesizarea premierului Dăncilă referitoare la existența unui conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul Președintelui de a numi miniștri propuși. Puteți citi AICI ce a decis Curtea Constituțională.

Declarația Președintelui României, Klaus Iohannis

”Prima observație pe care aș face-o, decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de mai bine de 3 săptămâni. Un lucru este cert, Guvernul nu mai are aceeași compoziție ca înainte prin plecarea ALDE de la guvernare și prim-ministrul este obligat de Constituție sa meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere.

Constat astăzi cu satisfacție că și CCR a ajuns în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de 3 săptămâni, Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare.

Celelalte chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor care sunt menționate în materialul CCR sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere acolo unde trebuia să meargă din capul locului.

Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CCR  de astăzi le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi publicată in perioada imediat următoare. Dar dacă doamna Dăncilă dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: Doamna prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare.”

Decizia CCR ”să fie bine ca să nu fie rău”. Președintele obligat să numească interimarii. Premierul obligat să ceară votul de încredere

Articolul precedent

Bogdan Dima despre rolul CCR în conflictele juridice dintre instituțiile statului: ”Curtea este atrasă în jocul politic și instituțional partizan”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual